Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

10 elegáns megoldás, ha nemet kell mondanod

Sikered egyik legfontosabb titka, hogy képes vagy-e nemet mondani azokra a dolgokra, amelyek nem szolgálnak téged. Nyilván hozzád is számtalan olyan kérés érkezik nap mint nap, amelyekre csak azért mondasz igent, hogy ne bántsd meg a másikat, hogy az jó fejnek tartson téged, vagy például azért,  hogy megfelelj a magadról korábban kialakított “segítőkész” imidzsnek. És mégis, miközben kimondod az igent, képzeletben már vered is a fejed a falba, mert pontosan tudod, hogy a vállalásod olyan feladatok elől fogja ellopni az időt, amik viszont neked lennének fontosak.

Szóval, a sikeres emberek megtanulnak nemet mondani. Méghozzá emelt fővel. Hiszen tudják, hogy a céljaik eléréséhez időre és energiára van szükségük. Nézzük, hogyan mondhatsz elegánsan nemet. Úgy, hogy nem megbántod a másikat, pusztán fontossá teszed saját magadat is.

  1. Hadd gondolkodjam rajta egy kicsit.
  2. Akkor mondom, hogy ez számomra hogyan lenne működőképes.
  3. Visszatérhetünk erre később?
  4. Sajnos ez számomra így nem járható.
  5. Értékelem, hogy felvetetted ezt az elképzelést, de ebben akkor sem tudok neked segíteni.
  6. Tudom, hogy ez fontos neked, de sajnos nem tudok eleget tenni a kérésnek.
  7. Köszönöm, hogy gondoltál rám, de ki kell hagynom ezt a lehetőséget.
  8. Ez most számomra nem járható.
  9. Oh, bárcsak igent mondhatnék!
  10. Szívesen segítek valamilyen másik megoldást keresni.

Miről szól ez a 10-es lista? Hát csak arról, hogy ha éles helyzetben felkészült vagy és van előre elkészített válaszod, akkor nehezebben tudnak csapdába csalni. Válaszd ki a válaszok közül a kedvencedet – lehet, hogy nem mindegyik tetszik neked és ez így van rendjén. Nekem az segít a legtöbbet, ha időt kérek: pár perc alatt végig tudom gondolni a saját prioritásaimat és azt is, hogy milyen árat fizetek majd később, ha puszta udvariasságból igent mondok.

Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!