Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Fontos lecke Edisontól, aki szivacsnak vallotta magát

Thomas Edison egy alkalommal Észak-Karolina kormányzójánál vendégeskedett és a politikus bókokkal halmozta el őt alkotó géniuszáért. Edison erre így reagált: – Nem is vagyok én nagy feltaláló. De a kormányzó kötötte az ebet a karóhoz: – De hát több ezer szabadalom fűződik a nevéhez. Mire Edison: – Az lehet, de az egyetlen találmányom, amelyet joggal nevezhetek egészen eredetinek, a fonográf. A kormányzó tanácstalanul nézett rá, nem értette mire akar kilyukadni a mester. Edison így folytatta: – Nos, azt hiszem, borzasztóan jó szivacs vagyok. Magamba szívom az ötleteket minden lehetséges forrásból és átültetem őket a gyakorlatba. Aztán addig tökéletesítem valamennyit, amíg valóban elkezdenek valamit érni. Az általam használt ötletek jórészt olyan emberektől származnak, akik maguk nem fejlesztik tovább őket.

Mit érdemes elvinni a történetből? Hogy a sikeres emberek nem feltétlenül azok, akiknek remek ötleteik vannak. Hanem azok, akik kezdenek is ezekkel az ötletekkel valamit. Akik nyitottak, vállalják az ésszerű kockázatot, kísérleteznek és tökéletesítik a munkájukat, ha elsőre nem sikerül kiválóan.

És most tedd fel magadnak a kérdést: valóban tanulékony vagyok? Olyan szivacs, aki magába szívja az ötleteket, aztán ki is aknázza, tovább is fejleszti őket? Pontosan tudod: a világ összes jó tanácsa sem segíthet, ha nem a fogékonyság szellemében fogadod őket. Ha tudni akarod, valóban nyitott vagy-e új gondolatokra és új cselekvésmódokra sikerességed fokozása érdekében, akkor válaszolj az alábbi kérdésekre:

  1. Elfogulatlanul viszonyulok mások gondolataihoz?
  2. Több időt töltök odafigyeléssel, mint beszéddel?
  3. Hajlandó vagyok az új információk alapján megváltoztatni a véleményem?
  4. Készségesen beismerem, ha nincs igazam?
  5. Végzek megfigyeléseket, mielőtt cselekednék egy adott élethelyzetben?
  6. Szoktam kérdéseket feltenni?
  7. Hajlandó vagyok olyan kérdést is feltenni, amely elárulja a tájékozatlanságomat?
  8. Nyitott vagyok új cselekvésmódok elsajátítására?
  9. Hajlandó vagyok útbaigazítást kérni?
  10. Ha kritizálnak, védekezésbe vonulok, vagy elfogulatlanul meghallgatom a visszajelzést?

Ha e kérdések közül egyre vagy többre nemmel válaszoltál, akkor még fejlődhetsz. Első lépésként válassz egyet a nemmel megválaszolt kérdések közül és kezdj el változtatni: lépj ki a komfortzónádból és dolgozz azon, hogy hamarosan igennel felelhess! Meglátod, új távlatok nyílnak meg előtted.

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!