Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének köszönhetően ért fel a csúcsra. Nos, Jim Rohn – számtalan másik, fontos tanítása mellett –  a következő megállapításra jutott: a KIVÁLÓ ÉLET összesen hat esszenciális összetevőből áll. És… meglepetés: a pénz nincs köztük.

A jó élet alapja ugyanis nem a magas fizetés. Nem is az, hogy áll-e Mercedes a garázsban. Nem az, hogy a számládon ott csücsül-e százmillió vagy több. Hanem az, hogy mennyit hozol ki abból, ami rendelkezésedre áll. Hogy mennyire élsz kiváló életet…

Újra meg újra fel kell tenned magadnak a következő kérdést: “Mit jelent számomra a kiváló élet?” És a válaszok során újra meg újra végig kell menned egy képzeletbeli listán, amelyen ott szerepel az egészség, a kapcsolatok, a bőség, a spiritualitás és a pihenés.

Mit mondott tehát Jim Rohn: milyen összetevőkből áll össze a KIVÁLÓ ÉLET?

  1. Termelékenység. Nem lehetsz boldog, ha nem állítasz elő valami értéket. Az élet nevű játék nem a pihenésről szól. Persze, arra is szükség van, de csak azért, hogy feltöltődhess az újabb feladatok előtt. Mi az oka az évszakok váltakozásának, a vetésnek és aratásnak, a napsütésnek és az esőnek, az élet csodájának? Hát az, hogy lásd, mihez kezdhetsz vele. Hogy kipróbálhasd magad, és létrehozz vagy megtermelj valamit.
  2. Jó barátok. A barátság minden bizonnyal a legerősebb támogatói rendszer a világegyetemben, ne tagadd hát meg magadtól. Nincs semmi hozzá fogható. A barátok fantasztikus lények: mindent tudnak rólad és mégis szeretnek. Egy igazi legjobb barát az az ember, akit elsőként hívhatsz, ha például egy külföldi börtönben csücsülsz, igaztalanul megvádolva. Mert az igazi legjobb barát elindul és kiszabadít, bárhol légy is. Az átlagos barát ezzel szemben az, aki ilyen helyzetben azt mondaná: Figyelj, ha hazajutsz, gyere át, megünnepeljük! Jó, ha vannak átlagos barátaid, de kell, hogy legyen egy legjobb barátod is!
  3. Személyes értékeid. Az anyanyelved, a zenéd, az ünnepeid, a rituáléid, a hagyományaid, az öltözködési stílusod. Az egyediséged, ami azzá tesz, aki vagy. Akkor lehetsz boldog, akkor élhetsz jó életet, ha vállalod mindazt, ami fontos neked. Ha a saját kultúrádat bedobod a közösbe és hagyod, hogy a többiekével együtt életkedvet, erőt, energiát, és lelkesedést hozzon a világba.
  4. Spiritualitás. Ez segít abban, hogy létrehozd például a család bensőséges egységét. Tanulmányozd belső világodat, gyakorold a spiritualitásodból fakadó erőt, jóságot és intuíciót – végső soron ez az, ami bennünket, embereket megkülönböztet a kutyáktól, macskáktól, madaraktól és egerektől.
  5. Ne hagyj ki semmit! Menj el az előadásra, a meccsre, a moziba; táncolj vagy gyönyörködj a táncosokban. Majd’ minden este tartogat valamilyen lehetőséget – és a te döntésed, hogy a tv előtt üldögélsz egy ital társaságában vagy éppen megtapasztalsz valamilyen izgalmas lehetőséget. Vedd meg a jegyeket, tervezd meg az estéket és juss el minél több helyre: tapasztald meg az életet a maga teljességében.
  6. Családod és a belső köröd. Fektess be ezekbe az emberekbe – az idődből, a szeretetedből, a figyelmedből. Így ők is befektetnek majd – ugyanezekből az értékekből – beléd.

Jim Rohn a következő történetet meséli ezzel kapcsolatban: “Amikor édesapám még élt, mindig felhívtam az utazásaim során. Tudtam, hogy mindig ugyanott és ugyanakkor reggelizik a többi farmerrel, abban a kedves kis porfészekben, ahol én is felnőttem, Délnyugat-Idaho-ban. Amikor például Izraelben jártam, fel kellett kelnem az éjszaka közepén, hogy a reggelije alatt hívhassam, de megtettem a kedvéért. Azt mondtam: “Papa, Izraelben vagyok!” Mire ő, nagyon hangosan: “Ne mondd, fiam, Izraelben vagy?” Biztos lehetett benne, hogy mindenki hallotta körülötte. Aztán azt mondtam: “Tegnap este fogadást adtak a tiszteletemre egy gyönyörű szálloda tetőteraszán, a csillagok alatt, a Földközi-tenger partján.” Mire ő, nagy hangon: “Fiam, egy fogadás a tiszteletedre egy szálloda tetőteraszán a Földközi-tenger partján?” Most már mindenki tudta a nagy hírt. Az egész csak néhány percembe került, de apámnak remek napot varázsoltam.”

Ha egy édesapa úgy lép ki a lakásából, hogy ott van a lánya puszija az arcán, akkor egész nap erősnek érzi majd magát. Ha egy férj úgy indul el reggel, hogy a felesége ölelését még érzi a testén, akkor legyőzhetetlen, egész nap. A szeretetnél nincs nagyobb érték, adj belőle minél többet, ne mérd szűkmarkúan.

ÉLD JÓL AZ ÉLETED! Ha fentiek szerint cselekszel, a bőség is megtalál. A többiek látják majd az örömet és a lelkesedést az arcodon – keresni fogják a társaságodat, hogy a lelkesedésedből és vitalitásodból nekik is jusson. Aki jól éli az életét, aköré odagyűlnek a többiek – mint ahogy egy kályha köré gyűlünk melegedni hideg, téli napokon. Ez a gondolkodás nemcsak a magánéletedben hoz majd előrelépést, hanem a karrieredben is.

-Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!