Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Három sikertipp Rudolftól, a rénszarvastól

Lehet, hogy Rudolf a leghíresebb a Mikulás összes rénszarvasa közül, mégis kevesen ismerik hatalmas sikerének okait. Pedig mindannyian tanulhatunk tőle. Ha nincs meg fejből a Rudolf-sztori, akkor íme a rövidített változat: Rudolfnak, a rénszarvasnak nagyon piros orra volt. Szinte már világított. Ezért szarvas társai sokszor kinevették, gúnynevekkel illették. Mígnem egy ködös Karácsony éjjelen Mikulás fel nem kérte, hogy csatlakozzon a szánhúzó csapathoz és vezesse a többieket a rossz látási viszonyok között. Rudolf jól oldotta meg a feladatot, hirtelen nagy népszerűségre tett szert és beírta a nevét a rénszarvas-történelembe.

Milyen sikerleckét rejt magában Rudolf története?

  1. Ne hagyd, hogy a korlátozó hiteid visszatartsanak! A korlátozó hitek úgy működnek, mintha saját magunk raknánk béklyót a lábainkra. Sokan ilyesmiket mondanak maguknak: “Ehhez nem vagyok elég okos.” “Ehhez olyan kell, aki kreatívabb.” “Túl nehéz a feladat.” “Más vagyok, mint a többi rénszarvas.” – Na jó, ezt az utolsót kevesen mondogatják, de nyilván érted, mire gondolok. Rudolf is lebeszélhette volna magát a lehetőségről azzal, hogy a piros orra miatt úgysem kerülhet be Mikulás csapatába, ehelyett azonban különleges adottságára támaszkodott, ami el is vezet minket a második ponthoz…
  2. Építs az erősségeidre! Ahogy azt Marcus Buckingham, a kiváló szerző is lefektette írásaiban, a legtöbb ember sajnos egész életét azzal tölti, hogy a gyengeségeit javítgassa, korrigálgassa, és csodálkozik, hogy nem jut túl messzire. A sikeres ember ugyanakkor a tehetségére fókuszál és kerüli azokat a helyzeteket, ahol a gyengeségei jutnának szerephez. Rudolf is az erősségére épített, maximálisan kihasználta egyedi adottságát és sikerre vitte csapatát no meg Mikulás ajándék-kiszállító vállalkozását.
  3. Kockáztass a sikerért! Ahogy a mondás tartja, aki mer, az nyer. A másik oldalról nézve, aki nem kockáztat, az nem is ér el sikert. Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor vállalni kell egy-két rizikós helyzetet, hogy előre léphessünk a karrierünkben, vagy a magánéletünkben. Amikor ki kell mondanunk a véleményünket, el kell mondanunk a tervünket, igent kell mondanunk a felkínált projektre, el kell hívni a lányt a randevúra, stb… Rudolf is válaszolhatott volna kifogásokkal Mikulás felkérésére: “Túl nagy a köd.” “Az én orrom nem is olyan fényes…” “Kényelmesebb idebent, az istállóban.” Ehelyett Rudolf meglátta a lehetőséget, a kitörési pontot, és megtette, amit meg kellett tennie, hogy bekerüljön a karácsonyi örökzöldek közé.

Feladat mára: azonosítsd az erősségeidet, és keresd a lehetőségeket, ahol (kockázatot is vállalva) építhetsz rájuk!

Mindig jusson eszedbe Rudolf, aki önbizalom-hiányos, kiközösített rénszarvasból küzdötte fel magát a csúcsra, miután legyűrte korlátozó hiteit, felismerte adottságai értékét és igent mondott az áttöréssel kecsegtető, rizikós helyzetre, amikor a lehetőség kopogtatott.  (forrás: Randy Conley)

Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!