Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Mire mondj nemet: hat tipp

Tudod, miért nem éri el a legtöbb ember a kitűzött céljait? Mert nem tud – vagy nem mer – nemet mondani. A siker egyik fontos sarokköve, hogy bizonyos helyzetekben, vagy bizonyos kérésekre nemet tudj mondani. Tudom, hogy nyár van, tudom, hogy ilyenkor könnyű legyinteni és lazábban venni a dolgokat, és mégis… Lehet, hogy pont ez a néhány dolog hozhatja meg számodra az áttörést. Úgyhogy adok néhány tippet, egy rövid listát, ami segít eldönteni, mire mondhatsz nemet a jövőben – természetesen céljaid megvalósítása érdekében.

  1. Írd össze, mely tevékenységekre mondasz ezentúl nemet! Vannak időrabló és felesleges elfoglaltságok az életünkben: pl. olyan üzleti találkozók, ahol előre tudjuk, hogy nem fogunk üzletet kötni, de úgy érezzük, kedvesebbnek tűnünk, ha legalább meghallgatjuk a másikat. Ezzel magunkat is, őt is becsapjuk.
  2. Mely kapcsolataidat nem tartod fenn többé? Kemény dió, tudom, de: bizonyos üzleti, magánéleti kapcsolatok hátráltatnak a fejlődésben, negatív energiákkal terhelnek és leveszik a szemed a célról.
  3. Mely honlapokat nem látogatsz ezután? Pontosan tudod, miről van szó: remek szórakozás pl. vicces videókat nézni a neten, de ettől te egy jottányit sem leszel sikeresebb. Viszont kevesebb időd és energiád marad arra, hogy megdolgozhass a sikeredért.
  4. Mely pénzek elköltésére mondasz ezután nemet? Azonosítsd a felesleges kiadásokat. Lehet, hogy sokkal olcsóbb, ha otthonról viszed a reggelit és az ebédet a munkahelyedre – akár ezreket is megspórolhatsz havonta, ha nemet mondasz a drága büfészendvicsekre.
  5. Melyik az a szófordulat, amelyre mától kezdve nemet mondasz, nem használod? Ha te is hiszed, hogy gondolataid és kimondott gondolataid, azaz szavaid is alakítják a körülményeidet, akkor milyen kedvenc mondatoktól érdemes búcsút venned? Pont múltkor hallottam egy beszélgetést: „…sajnos, Andrásék is becsődöltek, de tudod, ebben a városban nem lehet vállalkozni…”
  6. Milyen ételekre mondasz nemet? Ezt nem is kell részletezni… Az a pár kocka csoki az esti kedvenc sorozatod mellé, hosszú hetek alatt rengeteg kalóriává adódik össze.

Persze meg is fordíthatod a gondolatmenetet: mire mondok igent a második félévben? Hogyan tudom mégis megvalósítani a céljaimat? Mindez rajtad áll – a te sikeredért csak te dolgozhatsz meg.

Szalay Ádám- Az Itt a TE időd! című önfejlesztő könyv szerzője. Ide kattintva beleolvashatsz a könyvbe!

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!