Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Öt nélkülözhetetlen tipp a mesterszintű időtervezéshez

Gondolj csak bele a saját ismeretségi körödbe: mik azok a közös dolgok, amelyek összekötik mindazokat, akik NEM IGAZÁN SIKERESEK? Akikre inkább az áldozati mentalitás jellemző, akiknek a hiány határozza meg az életét és nem a bőség? Például ezek:

  • folyton a telefonjukkal babrálnak, mert nincs olyan céljuk, amelyen szenvedélyes lelkesedéssel dolgoznának. Így megelégszenek az olcsó szórakoztatással és „elütik valamivel” az idejüket. (A saját továbblépési lehetőségeiket pedig nemcsak elütik, egyenesen halálra gázolják.)
  • rengeteg tévét néznek, mert addig sem kell meghallaniuk azt a halk, de kérlelhetetlen belső hangot, amelyik szembesítené őket az elengedett lehetőségekkel, a meg nem tett lépések súlyával és a középszerűség fájdalmával.

Hadd ajánljak egy kiváló kiindulópontot. Gondolkodj el ennek az állításnak az igazságán: a legjobb ugródeszka a kiemelkedő sikerhez a mesterszintű időtervezés. (Az időgazdálkodás mára amolyan old-school történet – azért választottam másik kifejezést, hogy ne a szokásos tevékenységlistákban és a gépies kipipálásban gondolkodj, mert az a módszer arra ad megoldást, hogyan teljesítheted időre a főnököd összes kérését és nem arra, hogyan juthatsz előre az életben.)

Örömmel olvastam a héten, hogy az egyik legismertebb és legsikeresebb tanító, Robin Sharma (A szerzetes, aki eladta a Ferrariját) összeszedett öt tippet a mesterszintű időtervezéshez. Mindegyiket azoktól az ügyfeleitől tanulta, akik nemcsak vagyont és bőséget, hanem igazi boldogságot is építettek maguknak az évek során.

Mik tehát azok a közös dolgok, amelyek a SZUPERSIKERESEKET kötik össze a mesterszintű időkezelés tekintetében? Mitől jutnak el olyan csúcsokra, ahová csak nagyon kevesek? Nyilván túl azon, hogy kiválóan megtervezik a napjukat, korán látnak munkához és a hatékonyságukat elegendő és pihentető alvással alapozzák meg.

Első taktika: a mesterszintű időtervezők nem teszik magukat könnyen elérhetővé.

Nem adják meg mindenkinek a telefonszámukat, nem válaszolnak minden kérésre, minden üzenetre csak azért, mert valaki keresi őket. Ez elsőre talán udvariatlannak tűnik, de ha a másik oldalról nézed, könnyen megérthető, hogy a fókuszált munkához elengedhetetlen a zavartalan környezet.

Az átlagemberek ezzel szemben könnyen elérhetők, udvariasak és mindenki kedveli őket – ők a népszerűségre cserélik fel a kimagasló teljesítményt (mert a fókuszált munkára így – beláthatod – nem nagyon marad idejük).

Második taktika: a mesterszintű időtervezők remekül mondanak nemet.

Annyira emberi, hogy szeretjük elkerülni a konfliktust. Az ősközösség óta ott van bennünk a vágy, hogy könnyen beilleszkedjünk. Sok ezer évvel ezelőtt ez tartotta egybe a törzseket. De fontos észrevenni, hogy a mai modern világ már máshogy szerveződik. Azoknak, akik mindenre igent mondanak, akik felaprózzák az idejüket, nem marad elég idejük és energiájuk ahhoz, hogy a saját csúcsaikat is megmásszák. Másokat felsegítenek a csúcsra, de a saját céljukra nem marad tartalék. Még egyszer mondom: azok, akik kiváló teljesítményt nyújtanak, nem feltétlenül neveztek be a népszerűségi versenybe. Tanulj meg te is udvariasan, de határozottan nemet mondani azokra a kérésekre, amelyek hátráltatják a jövőképed és a legfontosabb céljaid valóra váltását.

Harmadik taktika: a mesterszintű időtervezők hatékony heteket terveznek maguknak.

Az ökölszabály ez: azt fogod elvégezni, amit beterveztél. A titok pedig ez: az átlagember mindig az adott NAPJÁBA igyekszik összelistázni az óhatatlanul érkező kisebb-nagyobb elvégzendő teendőket. A mesterszintű időtervező viszont szán arra időt, hogy a saját szempontjából vizsgálja meg: mit szeretne egy adott HÉTEN elvégezni ahhoz, hogy közelebb jusson a céljához. Az első hozzáállás reaktív, a második proaktív. Az első a világról szól, a második rólad. Próbáld ki a heti tervezést te is!

Negyedik taktika: a mesterszintű időtervezők megszabadulnak a negatív befolyásoktól.

A személyiségfejlődés egyik legnagyobb titka: azzá válsz, amire időd legnagyobb részében gondolsz. Ha azokkal töltesz időt, akik nem értenek meg, akik le akarnak beszélni a céljaidról, lekicsinylően vélekednek rólad, akkor időd nagyobb részében a kudarc körül forognak majd a gondolataid. Ha olyanokat követsz a közösségi médiában, akik szerint a világ félelmetes hely, tele van csalókkal, kockázatokkal és szörnyű dolgokkal, akkor időd nagy részében a gondolataid a veszélyek és veszteségek körül forognak majd.

Bumm: gondolj csak bele, milyen hatással lesz ez majd a sikeredre. Nem kell mindenkivel egy hajóban evezned. Keress magadnak egy boldog és tettre kész utasokkal teli mentőcsónakot. Ha már hajótörés: még azt is azok szokták túlélni, akik pozitívan gondolkodnak.

Ötödik taktika: a mesterszintű időtervezők kiváló fizikai állapotba hozzák magukat.

Ha végiggondolod, megérthető az összefüggés a fizikai és a szellemi csúcsforma között. Minél inkább dolgozol azért, hogy kiváló egészségnek örvendj, annál nagyobb hatásfokon dolgozik majd az elméd is. Hiszen nem vesz el a figyelmedből a mozgáshiányból adódó krónikus fájdalom, a rossz táplálkozásból eredő energiahiány vagy éppen a rossz minőségű és kevés alvásból következő koncentrációs probléma.

Remélem, ezek a tippek segítenek neked, hogy azokra a dolgokra fókuszálj, amelyek inspirálnak. És olyan életet élj, amire büszke lehetsz majd a végén. Olvasd végig a listát még egyszer és kérlek, válassz legalább egy ötletet és legalább egy lépést, amit már holnaptól meglépsz, hogy boldogabb lehess.

Találkozzunk személyesen: Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!