Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Négy sikertipp egy világhírű írótól

Ken Follett a világ egyik legsikeresebb regényírója. A brit férfi  nevéhez fűződik sok másik könyv mellett a Tű a szénakazalban, vagy mondjuk a Katedrális. Kevesen tudják róla, mennyire megdolgozott a sikerért. Ma egy inspiráló interjút hallgattam vele, amelyben megosztotta azt a négy legfontosabb titkot, ami elvitte az áttörésig.

Ken Follett első könyve, az 1974-es Titkok, nem lett sikerkönyv. Az akkor 56 milliós brit piacon mindössze 4000 példányban kelt el. Amikor az írót a kezdetekről kérdezik, így válaszol: én ezt biztatásnak vettem. Senki nem ismert és mégis több ezren bizalmat szavaztak nekem. Úgy döntöttem, hogy ha egy kicsit keményebben dolgozom és egy kicsit tovább kitartok, elérkezik a siker.

Igen ám, de Follett második és harmadik könyve sem hozta meg az áttörést. Sőt a negyedik sem. Erről így mesél: bementem a könyvesboltokba és láttam, hogy a boltok bejáratánál a sztár-írók könyvei sorakoznak, míg az enyémekből a leghátsó polcon volt egy-két darab. Ez sem keserített el – elkezdtem olvasni a sztárok könyveit, hogy megértsem, mit csinálnak másképp vagy épp jobban, mint én. És néhány év alatt megfejtettem a titkukat.

Ken Follett végül a 12. regényével futott be. Az volt a Tű a szénakazalban. Megtanulta, hogyan kell egy történetből letehetetlenül izgalmas könyvet írni. Follett háromszor is feljutott a New York Times híres bestseller-listájának élére, regényeiből több mint százmillió darab fogyott.

Érdekes, hogy mit mond, amikor arról kérdezik, hogyhogy nem adta, fel, amikor sok-sok évig váratott magára az áttörés. Follett azzal érvel, hogy mindig az édesapja jutott eszébe, meg az, ahogy a családi reggeliknél viselkedett. Az lekváros üveg, amelyikre rászorult / ráragadt a fedele, magától értetődően mindig az  idősebbik Follettnél landolt.  És a kis Ken figyelte, ahogy az apja próbálkozik. És próbálkozik. És nem adja fel. Ha 15 percig kellett próbálkoznia, addig próbálkozott. De nem nyugodott, amíg az üveg meg nem adta magát. Az író ezt a családi mintát alkalmazta a piacon…

Mit tanulhatunk Ken Follett-től:

  1. Keressük meg, mi az, ami különleges bennünk, és amit otthonról hozunk. Van, akinek ez a kreativitás, van, akinek a versenyszellem, van, akinek a kitartás. Ha jól támaszkodunk az erősségeinkre, messzebbre jutunk.
  2. Ne adjuk fel az első nehézségek idején. Ken Follett csaknem tucatnyi alkalommal próbálkozott, mire elérkezett a várva-várt áttörés.
  3. Nézzük meg, mit csinálnak nálunk jobban a versenytársaink és modellezzük mindazt, ami elleshető. Nem mindig kell feltalálni a spanyolviaszt a siker érdekében.
  4. Ne lehangoljuk magunkat, hanem fel! A tények önmagukban vajmi keveset jelentenek: mi ruházzuk fel őket jelentéssel. Follett nem azt mondta, hogy 4 ezren vették meg az első regényemet, amibe minden tudásomat, minden szenvedélyemet beleadtam. Hanem azt: ez még csak az első regényem és máris több ezren bizalmat szavaztak! Érzed a különbséget, ugye?

Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!