Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A kilenc legutáltabb személyiségtípus a munkahelyeken

Egy munkahelyi hatékonysággal foglalkozó cég (Workfront) nemrég összegyűjtötte, melyek azok a személyiségtípusok, akikkel a legnehezebb együttműködni. Érdekes lista, engem megmosolyogtatott és be kell vallanom, eszembe jutott egy két régi kolléga abból az időszakból, amikor még alkalmazottként dolgoztam. Íme, a “rettenetes” kilenc:

  1. A Magányos

Mottója:”Utálom az embereket!”

Már-már szándékoltan antiszociális, és néha határozottan büszke erre a tulajdonságára. Nem hajlandó csapatjátékosként viselkedni és emiatt megosztja a társaságot – a különállása miatt nehezebb hatékonyan végigcsinálni a közös projekteket.

Amiről könnyen ráismerhetünk: akkor is fülhallgatót visel, amikor a drót másik vége nincs semmilyen eszközhöz csatlakoztatva.

  1. A Lógós

Mottója:”Nyugi! Minek stresszelnénk?”

Valahogy sosem készül el időre a feladataival, de emiatt egyáltalán nem izgatja magát. Olykor azon is rajtakaphatjuk, hogy szundikál a székében. Nem lehet benne megbízni.

Amiről könnyen ráismerhetünk: gyakran jön sortban és lábujjas papucsban dolgozni. Ha viszont cipő van rajta, azt felteszi az asztalra.

  1. Az Orál Agresszor

Mottója: “Érdekel? Nem? Nem baj, azért elmesélem!”

Mindig megosztja élete kínosan intim epizódjait is és vállalhatatlan dolgokat posztol a közösségi médiában. Sajnos, így arra már nem ér rá, hogy ugyanilyen lelkesedéssel vesse magát a munkába.

Amiről könnyen ráismerhetünk: folyton a büfében lóg és áldozatra vár, akivel megoszthatja érdekesnek aligha mondható történeteit.

  1. Az Email-király

Mottója: “Ezt a levelet újraküldöm, hogy az én email-em legyen legfelül a postaládádban.”

Az email-királyt a vállalati levelezés élteti. Akárkit és bárkit rátesz a “másolatot kap” sorra és majdnem mindig a válasz mindenkinek gombot nyomja meg. Ő az, aki kéretlenül is túlterheli a kollégák postaládáit, akik aztán órákig vesződnek azzal, hogy a sok felesleges üzenet között megtalálják az egyetlen fontosat.

Amiről könnyen ráismerhetünk: Mindig a telefonját vagy a gépét lesi, hogy nem jött-e új levele. Ez annyira fontos számára, hogy más tevékenységre nem is marad energiája.

  1. A Varjú

Mottója: “Na ez itt sosem fog működni!”

A varjú mindig károg valami miatt, de sosem áll elő  megoldási javaslattal. Hang alapján is megtalálhatod őt az irodában – elég, ha azt figyeled, hogy honnan szálnak fel szomorú, érzelmes sóhajtások. A varjú alacsony energiaszintje akár az egész közösség motivációját képes letörni. A károgás is ugyanolyan ragadós lehet, mint a nevetés.

Amiről könnyen ráismerhetünk: mindig görnyedt háttal és savanyú képpel jár-kel. Alig várja, hogy kipanaszkodhassa magát valakinek a rettenetes főnökről, a borzasztó kollégákról vagy épp a förtelmes munkahelyről.

  1. A Talpnyaló

Mottója: “Hogyne, főnök! Az asztalán lesz, már tegnapra!”

Van olyan feladat, amire az ilyen ember nemet mondana a főnöknek? Talán rájött, hogyan fér bele 26 órányi munka egyetlen napba? Nem: ez a típus mindig, minden kérésre igent mond, persze csak ha felülről érkezik. És így, ha valamivel nem készül el időben, akkor a főnök még mindig azt gondolhatja, hogy szegény, túl van terhelve…

Amiről könnyen ráismerhetünk: szemből mindig mosolyog ránk…

  1. A Fekete Lyuk

Mottója: “Egy kicsit még csiszoljunk rajta!”

Ő az, akinek semmi sem elég jó. Bármilyen projektről van szó, a fekete lyuk elnyeli, mielőtt megvalósulhatna. Minden fázisban nagy mennyiségű és sokszor felesleges visszajelzést ad, mindent újracsináltat, mindenből kér még két változatot, hogy aztán újraindítsa az egész folyamatot azzal, hogy a korábbi megoldás mégis jobb volt…

Amiről könnyen ráismerhetünk:a megbeszélésekre haragospiros tollal érkezik és mindig változtatgatja az érvelését. Nem rest  saját megának sem ellentmondani.

  1. A Szerszám

Mottója: “Túl szexi vagyok ehhez a munkához!”

Az edzésre járás a mellékállása és így a teste is amolyan munkaeszköz, amit szerszámként használ. Ha férfiről van szó, szívesen feszegeti az izmait beszélgetés közben. Ha hölgy az illető, mindent megtesz azért, hogy minél többet láthass a tökéletes idomaiból. Nagyon szívesen beszél a fitnesz-kalandjairól. Annyira szereti magát, hogy a sok elfoglaltság mellett a tényleges munkára legtöbbször már nem is jut energiája.

Amiről könnyen ráismerhetünk: még az üvegajtó előtt is saját magában gyönyörködik, a konyhában fehérjeturmixot kever és szörnyülködve nézi az ebédedet.

  1. A Kényszeres Ellenkező

Mottója: “Nagyon sajnálom, de én ezt egyáltalán nem így látom.”

Mindig azt keresi, hogyan mondhat ellent neked. Az abszolút másodlagos, hogy miről van szó. A lényeg, hogy kijelenthesse: te rosszul tudod és neki van igaza. Az érvelés során nem feltétlenül ragaszkodik a tényekhez. Nagyon nehéz vele együtt dolgozni, mert képtelen egyetérteni bármiben. Ezért minden munkahelyi folyamatot lelassít vagy megakaszt.

Amiről könnyen ráismerhetünk: mindig felhúzott szemöldökkel sétál, mint aki nem érti, hogy a többi ember hogy lehet ennyire ostoba.

Ez volt tehát az átfogó lista a “rettenetes” kollégákról. De ami ennél is fontosabb, az a következő: azok, akik idegesítenek bennünket a munkahelyünkön, legtöbbször tükröt tartanak nekünk. Más szavakkal, amit bennük nem tudunk elviselni, annak a csírája valószínűleg saját magunkban is megvan, és ugyanennyire bosszant. Úgyhogy érdemes ezzel a szemmel is végigolvasni a listát.

a, Melyik tűnik a kilenc közül a legidegesítőbbnek számodra?

b, Mi az a lehetséges negatív tulajdonságod, amire mindez esetleg felhívja a figyelmed?

c, Mi lenne az a lépés, amit megtehetnél, hogy javíts a viselkedéseden ezen a téren?

d, Mikor teszed meg ezt a lépést?

Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!