Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Amit Bill Gates sohasem mondott

Kering egy 11 pontos lista a neten, amelyet úgy adnak el, hogy azt Bill Gates mondta egy középiskolásoknak tartott évzáró előadáson. A lista a mai gyerekeknek szól, az életre felkészítő aranyszabályokat tartalmaz és felnőttként is érdemes elgondolkodni rajta. A probléma csak az, hogy Bill Gates nem szokott évzárókra járni. És ott felszólalni.

A lista valójában Charles J. Sykes oktatási szakértő munkája, aki könyvet is írt a kétezres évek gyerekeiről. Valószínűleg a 11-es pont miatt kezdték el Bill Gates-nek tulajdonítani a sorait. Ezzel kapcsolatban két dolog jut eszembe:

1. A lista ettől még jó, érdemes elolvasni, akár megmutatni a gyerekeidnek és elbeszélgetni róla.

2. Szerintem mindig megér pár kattintást, hogy megtudd, vajon tényleg minden úgy van-e, ahogy azt egy érdekesnek ígérkező cikk vagy facebook-poszt felütése ígéri…

Íme, a sokat emlegetett lista, amely Sykes 2007-es könyvének alapját adja, és amelyben szeretné felkészíteni a túlféltett generációt a valódi életre.

1. szabály:
Az élet sosem igazságos – szokj hozzá!

2. szabály:
A világot nem érdekli az önérzeted. A világ azt várja el tőled, hogy érj el valamit AZELŐTT, hogy önérzeteskedsz.

3. szabály:
NEM lesz havi nettó 1 milliós fizetésed közvetlenül a középiskola után. Nem lesz belőled rögtön vezérigazgató-helyettes és nem kapsz céges autót. Még az is lehet, hogy olyan egyenruhát kell felvenned, amelyikben nincs Nike-címke.

4. szabály:
Azt hiszed, hogy kemény veled a tanár? Várj csak, amíg találkozol a főnököddel!

5. szabály:
A hamburgersütés nem alja munka, és nem ássa alá a méltóságodat. A nagyszüleid idejében ezzel a kifejezéssel illették ezt a munkát: lehetőség.

6. szabály:
Ha valami nem jön össze, az NEM a szüleid hibája. Csakis te vagy a felelős az eredményeidért. Szóval ne nyávogj, hanem tanulj a hibáidból!

7. szabály:
A születésed előtt a szüleid nem voltak ‘uncsik’. Azért váltak ilyenné, mert akörül forog az életük, hogy megkeressék a csekkekre, és úgy általában az életedre valót. (Közben persze mosták a ruháidat is és takarítottak utánad.) Szóval mielőtt nekiugrasz megmenteni az esőerdőket a szüleid generációja okozta káros hatásoktól, előtte megpróbálhatod kipucolni a disznóólat a saját szobádban is.

8. szabály:
Az iskolában lehet, hogy nem volt szabad beszélni győztesekről és vesztesekről, nehogy bárki is megbántódjon. Az élet azonban NEM ilyen. Az iskolában kijavíthatod a rossz jegyeket, és annyi időt kapsz a helyes válasz megtalálására, amennyit csak akarsz. Ennek azonban SEMMI KÖZE NINCS a valós élethez.

9. szabály:
Az életet nem iskolai félévekben mérik. Nincs nyári szünet. És nagyon kevés munkáltatót érdekel, hogy te meg akarod találni önmagad. Az érdekli őket, hogy minden nap beérj pontosan.

10. szabály:
A tévé NEM a valós életet mutatja be. A valóságban az embereknek muszáj dolgozni menni, és nem üldögélnek naphosszat a kávézóban.

11. szabály:
Légy kedves az uncsi, eminens stréberekhez. Könnyen lehet, hogy az egyikük egyszer a főnököd lesz.

Szalay Ádám, az Itt a te időd! című személyiségfejlesztő könyv szerzője

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!