Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Tíz dolog, amit a boldog emberek másképp csinálnak

A boldogságkeresés néha a legjobb szándék mellett is boldogtalanságot eredményez. Ez azért van így, mert sokakban van egy furcsa tévképzet, ami valahogy így hangzik: ha ezt és ezt a dolgot megoldom, végre boldog leszek. Vagy így: ha ezen és ezen a helyzeten túl leszek, végre boldogan élhetek.

Nevezzük az ilyen gondolkodást az egyszerűség kedvéért “ha majd, akkor…” típusú gondolkodásnak. Az vele a gond, hogy irreális elvárásokon alapul. Az élet nem úgy működik, hogy megoldunk egy problémát és nem jön következő. Az élet úgy működik, hogy mindig ad valamilyen feladatot, amit meg kell oldanunk. És ha megoldottuk, akkor léphetünk a következő feladatra.

Azok az emberek, akik boldogan élnek, feladják azt az irreális elvárást, hogy az élet egyszer csak zökkenőmentessé válik. És ehelyett inkább arra koncentrálnak, hogy észrevegyék a szépségeket és a lehetőségeket a hétköznapokban (a 365 napból több mint 200 nap úgyis hétköznap). Legalább 10 dolgot másképp csinálnak, mint a boldogtalan – vagy a boldogságot kereső – emberek.

Mi tehát az a 10 dolog, amit a boldog emberek másképp csinálnak?

  1. Kifejezik a hálájukat. Helyén értékelik mindazt, amivel máris rendelkeznek. A mindennapjaikat így nem a sóvárgás, hanem az elégedettség határozza meg.
  2. Optimizmusra hangolják magukat. A pesszimista ember a világot végtelen veszélyforrásnak látja. Az optimista a végtelen lehetőségek tárházát látja.
  3. Nem gondolják túl a dolgokat és nem hasonlítgatják magukat másokhoz. A boldog ember tudja, hogy a hasonlítgatás gyorsítósáv a nyomorúságba. És azt is tudja, hogy az egyetlen ember, akihez mérnie érdemes magát, az a tegnapi önmaga.
  4. Gyakran tesznek jót másokkal. Azzal tudsz a leggyorsabban jó érzéseket generálni magadban, ha önzetlenül segítesz valakinek.
  5. Sok kapcsolatot tartanak fenn. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a bolygó legboldogabb emberei azok, akik lelkesen barátkoznak.
  6. Hatékony megküzdési stratégiákat alakítanak ki. Így aztán képesek megoldani a problémáikat, ha a szükség úgy hozza. Merthogy – a félreértések elkerülése végett – a boldog embereknek is vannak problémáik.
  7. Megtanulnak megbocsátani. Akik inkább a haragot és a gyűlölködést választják, azok egyúttal a boldogságra is nemet mondanak.
  8. Gondját viselik a testüknek. A rendszeres testmozgás karban tartja a szervezetet. A karbantartott test segíti az önelfogadást. Az önelfogadás nélkülözhetetlen a boldogsághoz.
  9. Megélik az élet apró örömeit. Aki hajlandó lelassítani, az képes lesz észrevenni, mennyi szépséget és megélhető örömöt kínál az élet.
  10. Célokat tűznek ki. A boldog emberek hisznek a folyamatos fejlődésben. Kijelölik a fejlődésük útját. És elkötelezetten dolgoznak a céljaikért. Így aztán mindig tudják, hogy az életük jó irányba halad.

Mi az a listából, amit máris így csinálsz? És mi az, amiben esetleg fejlődhetnél még? Válassz legalább egy dolgot, amit már ma kipróbálsz.

Baráti üdvözlettel: Szalay Ádám, az Itt a te időd! című könyv szerzője

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!