Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Mit tehetsz, ha beleragadtál egy problémába?

Egy kertes házban lakó barátom különleges nyakörvet vett a kutyájának: ha az állat közel megy a kerítéshez, a nyakörv sípol. Ha TÚL közel megy hozzá, a nyakörvtől apró áramütést kap. Ez afféle láthatatlan villanypásztor – a föld alatt kihúzott vezeték rádiójeleket sugároz: a nyakörv feladata, hogy ne engedje kiszökni a kutyát (a barátom kutyája kiszökős kutya).

Akkor voltam a barátomnál vendégségben, amikor a rendszerhez tartozó vezetékeket kihúzták a kerítés mentén. Csörgött a barátom telefonja, odébb ment egy pár percre, ott maradtam a szakemberekkel. – Mi történik – kérdeztem – ha idővel elszakad a vezeték, vagy elromlik a rádióadó?

Egy sejtelmes mosoly volt a válasz.

Semmi sem történik – bökte ki végül a szaki. – A kutya az első néhány áramütés után MEGTANULJA, hogy a nyakörvvel nem jó viccelni. Soha többet nem próbálkozik. Észre sem veszi, ha a berendezés elromlik. Számos csodálkozó gazdával találkoztunk már, amikor kihívtak minket karbantartásra és elszakadt vezetékeket találtunk. A kutya ennek ellenére egyszer sem szökött ki.

A kutatók ezt a jelenséget TANULT TEHETETLENSÉG-nek nevezik. Az emberek is a többi élőlényhez hasonlóan tanulják meg a leckét: itt van ugye a klasszikus iskolai példa a gyerekről, akinek meggyűlik a baja a matematikával. Néhányszor próbálkozik, de nem javulnak az eredményei és feladja. Elkezdi hinni, hogy bármit is tesz, nem megy vele semmire. Így inkább nem tesz semmit.

Ez a megoldás nem célravezető – saját tapasztalatból tudom. Visszatérve a példabeli iskolásra: mit tehetne? A feladás helyett folytatnia kellene a próbálkozást, de MÁSKÉPP: újabb és újabb stratégiákat kipróbálva(korrepetáló tanár, szülőkkel tanulás, más tankönyv elolvasása, stb.), egészen addig, ameddig el nem jut a kívánt eredményig. Mondjuk a 3-mas vagy 4-es, netán az 5-ös osztályzatig.

Ha benne vagyunk a próbálkozásban (akár már felnőtt fejjel), akkor sok esetben nem keresünk újabb és újabb fogásokat a problémán, hanem nekifutunk ugyanúgy a falnak kétszer-háromszor, aztán mi is úgy döntünk, hogy nem tudjuk megoldani a helyzetet és feladjuk.

Amikor úgy érzed, hogy beleragadtál egy problémába, és nem látsz kiutat, próbáld meg kívülről nézni a helyzetet: ha a barátod lenne bajban, milyen tanácsot adnál neki? Milyen szempontokat, lehetőségeket vonultatnál fel, amelyekre ő esetleg nem is gondolt? Hogyan láttatnád be vele, hogy mégis van megoldás? Hidd el, néha ennyi is elég, hogy átlendülj a holtponton.

Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!