Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Kilenc sikertipp a gurutól

Warren Buffett a világ egyik legsikeresebb és legismertebb részvénybefektetője. Vagyonát jelenleg 85,3 milliárd dollárra becsülik. Buffett több dolog miatt is híres: egyrészt vagyonához mérten puritán életstílusa okán. Még mindig ugyanabban az omahai házban él (a képen a háta mögött), amelyet 1958-ban vásárolt néhány ezer dollárért. Éves fizetése cége vezérigazgatójaként 100.000 dollár, ami az Egyesült Államokban nagyon szerény nagyvállalati menedzseri fizetésnek számít. Másrészt – és ez sokkal izgalmasabb – 2006 júniusában vagyona több mint négyötödét, 37 milliárd dollárt, jótékonysági alapítványoknak adományozta. Így a világ valaha élt egyik legnagyobb magánadakozójává vált.

Warren Buffett – ebben talán egyetérthetünk- tud egyet s mást a bőségről és a sikerről. Számos alkalommal kérték fel, hogy végzős osztályoknak adjon tanácsokat, vagy más fórumokon beszéljen fiatalok előtt. Tippjei azonban nemcsak azoknak segítenek, akik felnőtt életük elején járnak, hanem mindenki másnak is. Összeszedtem a legfontosabb gondolatokat: mindegyikből profitálhatsz!

1.A legfontosabb befektetés, ha önmagadba fektetsz be. Legyen szó bármilyen tanulásról – ragadd meg az alkalmat és gyarapítsd a tudásod, vagy tégy szert új készségekre! Olvass, járj el tréningekre, képezd magad – és természetesen azonnal kezdj el alkalmazni minden újonnan megszerzett információt.

2.Változtasd meg a rossz szokásaidat, amilyen gyorsan csak tudod! A rossz szokások olyanok, mint egy-egy csapda. Az óvatlanokat akár élethosszig foglyul ejthetik. Buffett azt mondja, ugorj ki a csapdából, mielőtt a csapóajtó rád záródna. Azonosítsd, mit tehetnél másképp, milyen új rutinokat kell beépítened az életedbe, hogy javíthass az eredményeiden.

3.Ismerd ki erősségeidet és gyengeségeidet! Játssz az erősségeidből és tudd, hogy mik a határaid. Nem kell minden területen kiválónak lenned, de fel kell ismerned, hogy mely területeken válhatsz a legjobbak egyikévé – aztán ezeken kell dolgoznod!

4.Soha ne kockáztass olyat, amire szükséged van, olyasmiért, amire semmi szükséged sincs! Szó sincs arról, hogy a kockázatvállalás ne lenne hasznos, de csak olyasmiért vállalj rizikót, ami megéri. A mohóság azonban rossz tanácsadó – nem egy vállalkozás, vagy egzisztencia dőlt össze miatta.

5.Találj olyan munkát, amit szeretsz! Olyan munkára van szükséged, amit akkor is szívesen végeznél, ha pusztán a pénz miatt már nem kellene dolgoznod. Az a hivatás, amely szenvedéllyel és lelkesedéssel tölt el, sokkal boldogabbá tesz, mint az, amelyik talán jobban fizet, de unod, vagy az, amelyik jól mutathat az önéletrajzodban, de ki nem állhatod.

6.Vedd magad körül olyan emberekkel, akiket csodálsz, akikre felnézel! Ahogy Buffett fogalmaz: keress olyanokat, akiknek a viselkedése és szokásai jobbak, mint a tieid és hamarosan megtapasztalod, hogy elkezdesz a helyes irányba sodródni.

7.Nézz szembe a félelmeiddel! Buffett maga is így tett: fiatalon rettenetesen tartott a nyilvános megszólalásoktól. Aztán elvégzett egy kommunikációs kurzust, hogy legyűrje a rettegését. Ma egyike a legkeresettebb és legtöbbet idézett szónokoknak.

8.Az időd értékes – használd ennek megfelelően! Bill Gates írta egyszer: az, hogy szinte irigy féltékenységgel óvja az idejét, egyike a Buffett-tól tanult fontos leckéinek. Ne engedd te se, hogy a naptáradat haszontalan megbeszélések töltsék ki. Csak olyasmire adj az idődből, ami egybevág fejlődési terveddel és jövőképeddel.

9.Soha ne szalassz el nagy lehetőségeket! A sikert azok tudják learatni,  akik észreveszik, amikor a nagy lehetőség végre bekopogtat az ajtajukon. Aki ilyenkor semmit sem tesz, vagy hezitál, vagy kicsiben játszik, az elszalasztja az esélyt. Ahogy Buffett fogalmaz: ragadd meg a lehetőséget, nem fog 500 alkalommal kopogtatni az életedben. (forrás: Inc.com)

-Szalay Ádám, az Itt a TE időd! című önfejlesztő könyv szerzője. Ide kattintva beleolvashatsz a könyvembe.

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!