Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

10 szokás, ami okosabbá és sikeresebbé tesz

Ahhoz, hogy fejlődjünk, ki kell lépnünk a megszokott kerékvágásból. Ha nem így teszünk, beszűkülhetünk. A legtöbb ember robotpilóta-üzemmódban éli az életét: napról napra ugyanazokat a gondolati köröket rója, ugyanazokkal az emberekkel találkozik és… ugyanazokra az eredményekre jut. Mindig. Ez persze biztonságos életmód, de rettenetesen unalmas. Erre mondta Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke a következőt: “A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben.” Jöjjön tehát tíz könnyen beépíthető szokás, amelyik elősegíti, hogy az éveid megteljenek élettel.

  1. Állj elő legalább 10 új ötlettel naponta! A kedvenc online rádiósom, James Altucher mondogatja mindig, hogy az ötlet a XXI. század valutája. A napi 10 ötlet igazi ötlet gyárossá tesz, megalapozza későbbi sikereidet. Nem az a lényeg, hogy ezek az ötletek kiválóak legyenek – hanem, hogy rászoktasd az elmédet az innovatív gondolkodásra.
  2. Légy érdeklődő, keresd meg a válaszokat a felmerülő kérdéseidre. Van egy kedves vállalkozó ismerősöm, aki annak köszönheti a sikerét, hogy folyton kíváncsiskodik és mindig válaszokat keres. Jellemzően ilyesmikkel áll elő beszélgetés közben: “Tudtad, hogyan gépelnek a kínaiak? Hallottál már arról, mi volt a római légiók titka, hogyan tudták legyőzni az ellenfeleiket? És azt, hogy mi bizonyult a legjobb időgazdálkodási módszernek?” A megkeresett válaszok fejlesztik a gondolkodási készségét és így aztán remek rálátása lesz a világ dolgaira más területeken is, például az üzletben.
  3. Tévéműsorok helyett nézz oktató-videókat. Ezt nem kell túlmagyarázni. A telefonomon az egyik leggyakrabban használt alkalmazás a TED 20 perces előadásainak gyűjteménye. Nemcsak tanulok belőlük, olyan emberek gondolatait ismerem meg, akik inspirálnak és feltöltenek lelkesedéssel.
  4. Olvass el egy fejezetet egy könyvből. Ha tele vagy elvégzendő feladatokkal, ha kevés a szabadidőd, sokszor az is kiváló előrelépés, ha csak egy fejezetnyit elolvasol egy remek könyvből. Abban a néhány oldalban is lehet olyan tudás, ami előre viszi az életed. Ebben csak annyi a trükk, hogy egy egész könyv elolvasásának nehézkesen állunk neki, sokszor halogatjuk. De egyetlen fejezettel bárki elbánik – még a hétvégét sem kell kivárni. És persze nem tilos tovább olvasni, ha letehetetlennek bizonyul.
  5. Oszd meg a tanultakat másokkal. Ahhoz, hogy el is tudd magyarázni a többieknek, ami tetszik vagy motivál téged, neked magadnak nagyon jól át kell látnod a dolgot.
  6. Alkalmazd azokat a dolgokat, amelyeket megtanultál (és próbáld ki élesben az ötleteidet, nem baj, ha nem válnak be). Ha te is sikeresebbé szeretnél válni, használd az 1-3-30-3-1 formulát! Nézd meg a mentorvideót!
  7. Próbálj ki valamit, ami megijeszt. Ez remek lehetőség, hogy kilépj a komfortzónádból és megtapasztald, hogy igenis képes vagy megtenni olyan dolgokat, amelyek félelemmel töltenek el. Máig emlékszem arra, milyen felszabadító és energizáló élmény volt, amikor végre szembenéztem a tériszonyommal és lecsúsztam egy kötélpályán a Tisza-tó szigetén.
  8. Szerezz újszerű tapasztalatokat. Ezek az élmények tágítják a horizontodat, árnyalják a magadról és a világról alkotott képet. Ehhez csak annyit, hogy egyszer lementem boksz-edzésre. Hát, sokkal-sokkal izgalmasabb volt, mint amikor egy puccos golfpályán gyakoroltam az ütéseket. Megismertem a határaimat.
  9. Írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeket abba kellene hagynod. A stoplistán szereplő dolgok akadályozzák az előrehaladásodat. Ahhoz, hogy meg tudj tőlük szabadulni, először tudatosítanod kell magadban a rossz szokásaidat.
  10. Beszélgess olyan emberekkel, akik érdekelnek. Brian Grazer, az Apollo-13 producere mesélte egy interjúban, hogy igazából ezeknek a kíváncsiság-beszélgetéseknek köszönheti a sikerét. Rengeteg olyan ötletet és elgondolást ismert meg, amelyekből később forgatókönyv készült.

Szalay Ádám

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!