Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Tíz dolog, amit magabiztos emberek soha nem tesznek

Ha magabiztos vagy, valahogy könnyebben összejönnek a dolgaid. Ha bízol magadban, bízol a sikeredben is. Könnyebben vágsz bele új célok megvalósításába, szívesebben vállalsz kockázatot. Így aztán gyorsabban is jutsz előre. Alább egy tíz pontos lista arról, amelyből megtudhatod, mekkora az önbizalmad. Mi az, amit a magabiztos emberek SOHA nem tesznek?

  1. Soha nem beszélnek be maguknak hamis történeteket.

A magabiztos emberek nem hazudnak: saját maguknak sem. Nem engedik, hogy a negatív gondolataik vagy a kétségeik vezéreljék őket. Nem mondogatják, hogy túl öreg vagyok én már ehhez, vagy, hogy bölcsész ne vállalkozzon, nem vagyok elég okos, stb. Nem bújnak kifogások mögé, amikor cselekedhetnének és változtathatnának a helyzeten.

  1. Soha nem kerülik a szókimondást.

A magabiztos emberek nem rejtik véka alá az ötleteiket és az elképzeléseiket. Szabadon megosztják azokat másokkal, legyen szó akár üzleti, akár magánéleti beszélgetésről. Szigorúan meghúzzák a határokat, hogy megvédjék magukat mások túlkapásaitól és ezeket a szabályokat kedves határozottsággal be is tartatják: kiállnak magukért, ha kell.

  1. Sosem engedik, hogy a kudarc visszavesse őket.

A magabiztos emberek megértik és elfogadják a tényt, hogy a kudarc a sikerhez vezető út legtöbbször kikerülhetetlen állomása. Tudják, hogy minden kudarc számos hasznos leckét rejt magában. Képesek tovább lépni és nem használják a kudarcot kifogásul, hogy feladhassák a céljukat.

  1. Sosem járnak mások kedvébe csak azért, hogy elismerést kapjanak.

Az alacsony önbecsülés biztos jele, ha valaki feladja a vágyait és céljait azért, hogy megfeleljen mások elvárásainak. A magabiztos emberek ezzel szemben képesek küzdeni az álmaikért és elviselik azt is, ha erőfeszítéseik mások nemtetszésével találkoznak. Önazonosak minden döntésükben.

  1. Sosem engedik, hogy a testbeszédük elárulja a kétségeiket.

Nem kerülik a szemkontaktust, nem bújnak a keresztbe tett karjaik mögé és nem hajtják le a fejüket. Ha nem is érzik magukat magabiztosnak, odafigyelnek arra, hogy mosolyogjanak a másikra, a szemébe nézzenek, és üdvözléskor határozottan megszorítsák a kezét. Tudják, hogy a magabiztos testbeszéd visszahat az önbizalomra, ráadásul így a másik már a külsőségek alapján is automatikusan magabiztosnak látja majd őket.

  1. Sosem kellemetlenkednek másokkal, csak azért, hogy jobban érezhessék magukat.

Nincs szükségük arra, hogy aláássák mások önbizalmát, hogy negatív megjegyzéseket tegyenek társaik képességeire, vagyonára vagy külsejére. Nincs szükségük arra, hogy ebből merítsék önbizalmukat. Örülnek a másik sikerének is és inspirálja őket, ha a környezetükben valaki eredményt ér el.

  1. Sosem próbálják elrejteni a hibáikat.

Elfogadják, hogy a hibák az élet velejárói, viszont azt is tudják, hogy a sopánkodásnál sokkal hasznosabb, ha a kijavításukon munkálkodnak. Bocsánatot kérnek, ha arra van szükség és vállalják a felelősséget. Nem vesztegetik az időt arra, hogy másokat hibáztassanak, vagy magyarázkodjanak.

  1. Sosem próbálnak elbújni a találkozások elől.

Akinek éppen alacsony az önbizalma az kerülni kezdi a többi embert. A boltban úgy tesz, mintha nem venné észre az ismerősét, mert fél, hogy megítélik, hogy mások is szerencsétlennek és ostobának látják majd. A magabiztos ember viszont tudatosan keresi a találkozások lehetőségét: élvezi, hogy beszélgethet, hogy kapcsolatokat építhet, hogy megoszthatja érzéseit másokkal.

  1. Sosem fókuszálnak inkább a gyengeségeikre, mint az erősségeikre.

Sokan úgy gondolják, hogy gyengébb adottságaik, tulajdonságaik erősítésére kell összpontosítaniuk. A sikeres és magabiztos ember ezzel szemben tudja, hogy az előbbre jutás záloga az, ha az erősségeit fejleszti tovább. Képes elfogadni, hogy nem mindenben egyformán jó és azokba a vállalkozásokba, tervekbe fektet energiát, amik sikerrel kecsegtetnek.

  1. Sosem hagynak ki egyetlen tanulási vagy fejlődési lehetőséget sem.

A magabiztos ember tudja, hogy a folyamatos tanulás a személyes siker egyik fontos alapfeltétele. Állandóan keresi azokat a lehetőségeket, amikor javíthat a képességein, bővítheti a tudását, új stratégiákat, véleményeket ismerhet meg. Minél több a tudása, annál szélesebbé válik a nézőpontja és annál nagyobb perspektívában tud gondolkodni. Ez pedig kiváló alap a magabiztossághoz.

-Szalay Ádám, az Itt a TE időd! című személyiségfejlesztő könyv szerzője. Ide kattintva beleolvashatsz a könyvembe!

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!