Hét fontos különbség álmok és célok között

Ahhoz, hogy fantasztikus életet élhess, az is fontos, hogy kristálytisztán lásd a különbséget álom és cél között. Az előbbi ingyen van, és nem hoz kézzel fogható eredményt. Utóbbi megváltoztatja az életedet. Persze, az álmokra is nagy szükség van ahhoz, hogy megkapd az inspirációt a cselekvéshez, de célokat kell kitűznöd ahhoz, hogy az álmokat valóra válthasd.

Íme, hét fontos különbség célok és álmok között.

1. A cél olyasmi, amiért CSELEKEDNED kell. Az álom viszont olyan dolog, amiről GONDOLKODSZ. Álmodozni úgyis lehet, hogy a kisujjad sem emeled meg. A célok viszont nem működnek munka nélkül.
2. A célokhoz határidők tartoznak. Az álmokhoz nem. A kulcskérdés a HATÁRIDŐ: ha az nincs, akár életed végéig vágyakozhatsz, az álmod mindig ugyanolyan távol marad.
3. Az álmok ingyen vannak. A céloknak ára van. Az ábrándozás nem kerül semmibe: olyan cél viszont nincs, amit ingyen kapnál meg. Időbefektetés, pénz, erőfeszítés, izzadság – te hogyan akarsz fizetni?
4. A célok eredményeket hoznak. Az álmok nem. Meg akarod változtatni az életed? A munkád? Emelni akarod az életszínvonalad? Ehhez célok kellenek. Egyik barátom milliókat keresett, mert megírta és kiadta azt a könyvet, amelyről korábban csak ábrándozott. Megtette, mert célt tűzött ki. Ha CSAK álmodozott volna, még ma is ott tartana, mint évekkel ezelőtt.
5. Az álmok a képzeletedben élnek. A célok a valóságban gyökereznek. Lehet arról ábrándozni, hogy te leszel Superman vagy a Macskanő – de a célok inkább arról szólnak, amit valóban el tudsz érni. A célok lehetnek – és legyenek is – nagyra törőek, de ne természetfölöttiek.
6. A célokhoz célvonal is tartozik. Az álmok akár örökké tarthatnak. Az álmoknak soha nem kell véget érniük. A céljaidért folyó munkának viszont igen – a konkrét határidő napján.
7. A célok összpontosításra sarkallnak. Az álmok nem. Az álmodozás egyfajta sodródás az ábrándok között. A célok fókuszálják a gondolkodást.

Ne érts félre: álmok és álmodozás nélkül nincs jó célkitűzés. De fontos, hogy lásd – az álmokból célokat kell kovácsolnod és el kell kezdened CSELEKEDNI. Tenni azért, hogy megvalósuljanak. A Sikerkód ebben segít neked: meghozza a motivációt a cselekvéshez. Találkozzunk személyesen a június 2-3-i kétnapos Sikerkód tréningen, ahol megmutatom, hogyan hozhatsz ki többet az életedből. Kattints, hogy megtudd, miben segít neked a tréning!

-Szalay Ádám, az Itt a TE időd! című személyiségfejlesztő könyv szerzője. Ide kattintva beleolvashatsz a könyvembe.

Comments are closed.