Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Öt hatékony módszer a kritika kezeléséhez

A legtöbb ember nem szereti, ha kritizálják, még akkor sem, ha tudja, hogy ez esetleg segítséget is jelenthet neki. Annak érdekében, hogy megfelelő módon tudj reagálni a kritikákra, érdemes elsajátítanod néhány fontos stratégiát. Ha megfelelő megfontoltság nélkül, kapásból válaszolsz, felesleges rossz perceket szerezhetsz magadnak. Úgyhogy összegyűjtöttem öt módszert, hogy legközelebb már jól tudd kezelni az esetleges bírálatokat.

  1. Mindig tedd fel magadnak a kérdést: mit tanulhatok a kritikából?

A legtöbb kritika – legalább részben – valamilyen fontos, felismert igazságon alapul. A kritika ettől még negatív színezetű lehet. Ugyanakkor fontos visszajelzés is, amely lehetőséget ad a tanulásra és a fejlődésre. Ezek nélkül a visszajelzések nélkül nem tudnánk javítani a teljesítményünkön, mert nem tudnánk, milyen irányba induljunk.

  1. A kritikában megbúvó javaslatra reagálj, ne a hangvételére!

Alapvető probléma, hogy a kritika stílusa és hangneme meghatározza a zsigeri reakcióinkat. Sokszor szinte észre sem vesszük, MIT akart átadni a másik, MI a mondandója, csak a HOGYAN-ra összpontosítunk. Még akkor is, ha dühből beszélnek hozzánk, meg kell tanulnunk kettéválasztani a tónust és a tartalmat – így tudunk továbblépni egyről a kettőre.

  1. Értékeld a kritikát!

A gond az, hogy legtöbben csak a dicséretet értékelik. Amikor a többiek kedves szavakkal illetnek, jól esik. Ha kritizálnak, nyomorultul érezzük magunkat. De az is igaz, hogy ha csak hamis dicséreteket kapnánk, sosem fejlődnénk. Ezért született a mondás: a kritika a bajnokok reggelije. Ők tudják, hogy negatív visszajelzések nélkül egy helyben toporognának. Légy te is bajnok!

  1. Ne válaszolj azonnal!

Jót tesz a helyzetnek, ha vársz egy kicsit, mielőtt reagálnál. Ha a sértett önbecsülés vagy a düh hangján szólalsz meg, később valószínűleg megbánod. Ha elszámolsz tízig, megnyugszol, akkor könnyebben tudod majd kezelni a helyzetet. És talán megérted, mi a valós mondandó egy-egy gúnyos, vagy éppen bántó megjegyzés mögött.

  1. Mosolyogj!

A mosoly – tudományosan bizonyított, hogy még egy erőltetett mosoly is – segít abban, hogy megnyugodj. Pozitív rezgéseket kelt és elsimítja a harciasabb szituációkat is. Pszichológiai szempontból mindenképpen a hasznodra lesz. Nem beszélve arról, hogy egy mosoly rávezeti a másikat, hogy csillapítsa a rohamot és talán kedvesebb hangnemben próbálkozzon.

-Szalay Ádám, az Itt a TE időd! című önfejlesztő könyv szerzője. Olvass bele a könyvbe!

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!