Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A Zorro-kör technika

“Ez a kör lesz a világod. Az egész életed. Amíg én nem mondom, addig ezen kívül nincs semmi.”

Ezekkel a szavakkal kezdi a fiatal Zorro tanítását Don Diego, az elismert, idős kardvívó-mester. A filmet talán te is láttad, Zorro álarca címmel futott a mozikban. Az álarcos hőst Antonio Banderas, a mestert Anthony Hopkins alakította.

Miről szól a tanítás? Zorro még zöldfülű, nincs felkészülve legendás szerepére, amikor már fél kézzel bánik el tíz katonával és csillárokon lengve ment meg lenyűgöző szépségű, ifjú hölgyeket. A fiatal Zorro látványosan és AZONNAL akar igazságot tenni a világ minden gonosza felett, de ehhez sajnos még úgy is kevésnek bizonyul, hogy Banderas alakítja a szerepét. Itt lép be a történetbe a mester. Arra kényszeríti az ifjoncot, hogy a körön belül kezdje el uralni a helyzetet. Nem léphet ki. Minél ügyesebben halad, annál nagyobbra nyílik a “Zorro-kör”. De csak abban a tempóban, ahogy az egyre fejlődő kardvívó uralni képes azt.

Shawn Achor, a pozitív pszichológia egyik fontos szószólója úgy fogalmazta ezt meg, hogy a saját életünkben is be kell vezetni a Zorro-kör fogalmát. Vagyis: ha a fókuszunkat leszűkítjük kicsi, elérhető célokra, akkor a hatókörünk megnő.

Hogy néz ki mindez a munkahelyen?

Gyakran azt éljük meg, hogy túl sok a stressz, több a feladat, mint amit el tudnánk végezni, elveszítjük a kontroll érzését és kétségbe esünk. Éppen ezért Shawn Achor azt tanítja szemináriuma hallgatóinak, hogy írják össze: a napjukban melyek azok a dolgok, amelyek fölött van befolyásuk és melyek azok, amelyek fölött nincs. Onnantól kezdve pedig kizárólag azokkal a dolgokkal foglalkozzanak, amelyek az első csoportba esnek.

Egy nagyon egyszerű sportpélda: adva van egy kézilabda-játékos, akire túl nagy stresszt ró a közelgő, délutáni meccs. Izgul azon, hogy az ellenfél igazi gőzgépként rohanja-e le őket, hogy ő maga a legjobb formáját hozza-e, hogy a kapusuk vajon megbirkózik-e a térdsérülése okozta fájdalommal vagy le kell majd cserélni, stb. Ha jobban belegondolunk, ezek közül a tényezők közül kettő kívül esik a játékos Zorro-körén: neki vajmi kevés köze van az elsőhöz és a harmadikhoz. Ha a filmbéli analógiát alkalmazzuk, játékosunk úgy boldogulhat legkönnyebben, ha csak arra fókuszál, amire ráhatása van – vagyis arra, hogy a legtökéletesebben dobjon, a labda a lehető legoptimálisabb szögben és sebességgel hagyja el a kezét.

Ugyanígy a munkahelyeden: arra nincs befolyásod, hány e-mailt kapsz aznap és arra sem, ezek mennyi feladatot rónak rád. De arra igenis van befolyásod, hogy a válaszleveleidet milyen minőségben és milyen hangvétellel készíted el. Ha ez utóbbira fókuszálsz, megnyugszol és többet tudsz végezni, mintha minden stressz faktort a nyakadba vennél.

Ha arra összpontosítasz, amit uralni tudsz az életedben (munkádban), azzal visszaszerzed a kontroll érzését, csökkented a stresszt és hatékonyabbá válsz.

Készítsd el te is a Shawn Achor-féle listát, hogy megismerd a saját Zorro-köröd határait!

– Szalay Ádám, az Itt a te időd! című könyv szerzője

Megosztás

Hozzászólás

Kapcsolódó írások

A kiváló élet hat összetevője

Jim Rohn a huszadik század egyik meghatározó személyiségfejlesztő szónoka volt. Önerőből lett milliárdosok, önmegvalósítók és vállalkozók egész nemzedéke vallotta, hogy Rohn bölcsességének

Elolvasom »

Riporterként, televíziós szerkesztőként mindig is azok a történetek nyűgöztek le, amelyek megmutatták, hogyan lehet legyőzni a kihívásokat, amelyek fejlődési ötletekkel gazdagítottak. Előadóként, szerzőként is keresem a hétköznapi hősök erőt adó történeteit.

Ingyenes Sikerleckék

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Korábbi bejegyzések

Kövesd a Facebook oldalamat!