10 elegáns megoldás, ha nemet kell mondanod

Sikered egyik legfontosabb titka, hogy képes vagy-e nemet mondani azokra a dolgokra, amelyek nem szolgálnak téged. Nyilván hozzád is számtalan olyan kérés érkezik nap mint nap, amelyekre csak azért mondasz igent, hogy ne bántsd meg a másikat, hogy az jó fejnek tartson téged, vagy például azért,  hogy megfelelj a magadról korábban kialakított “segítőkész” imidzsnek. És mégis, miközben kimondod az igent, képzeletben már vered is a fejed a falba, mert pontosan tudod, hogy a vállalásod olyan feladatok elől fogja ellopni az időt, amik viszont neked lennének fontosak.

Szóval, a sikeres emberek megtanulnak nemet mondani. Méghozzá emelt fővel. Hiszen tudják, hogy a céljaik eléréséhez időre és energiára van szükségük. Nézzük, hogyan mondhatsz elegánsan nemet. Úgy, hogy nem megbántod a másikat, pusztán fontossá teszed saját magadat is.

  1. Hadd gondolkodjam rajta egy kicsit.
  2. Akkor mondom, hogy ez számomra hogyan lenne működőképes.
  3. Visszatérhetünk erre később?
  4. Sajnos ez számomra így nem járható.
  5. Értékelem, hogy felvetetted ezt az elképzelést, de ebben akkor sem tudok neked segíteni.
  6. Tudom, hogy ez fontos neked, de sajnos nem tudok eleget tenni a kérésnek.
  7. Köszönöm, hogy gondoltál rám, de ki kell hagynom ezt a lehetőséget.
  8. Ez most számomra nem járható.
  9. Oh, bárcsak igent mondhatnék!
  10. Szívesen segítek valamilyen másik megoldást keresni.

Miről szól ez a 10-es lista? Hát csak arról, hogy ha éles helyzetben felkészült vagy és van előre elkészített válaszod, akkor nehezebben tudnak csapdába csalni. Válaszd ki a válaszok közül a kedvencedet – lehet, hogy nem mindegyik tetszik neked és ez így van rendjén. Nekem az segít a legtöbbet, ha időt kérek: pár perc alatt végig tudom gondolni a saját prioritásaimat és azt is, hogy milyen árat fizetek majd később, ha puszta udvariasságból igent mondok.

Végezetül álljon itt néhány lehetőség, amire viszont érdemes igent mondanod:

Négyszemközti NLP-konzultáció Vietorisz Szilvia NLP-mesterrel Babér utcai irodánkban: kattints ide és  válaszd ki, hogy a háromféle program közül melyik szól neked.  Kérj időpontot!

Kétnapos célkitűző/önbizalom-építő Sikerkód tréning: hozd ki a legtöbbet 2018-ból! Kattints a részletekért! És nézd meg a rövid, ajánló videót!

Comments are closed.