Túsztárgyaló a fókusz fontosságáról

Sikeredet vagy éppen kudarcodat nagymértékben befolyásolja, hogy BELSŐ LÁTÁSODAT mire irányítod. A lényeg, hogy amiről úgy véljük, hogy megtörténik, az többnyire meg is történik. Így a belső látás hozzásegíthet bennünket a siker megtapasztaláshoz, ha képesek vagyunk folyamatosan a pozitív kimenetelre összpontosítani. Ugyanígy vallhatunk kudarcot is, ha mindig a negatív kimenetelre fókuszálunk. 

Ehhez érdekes példát szolgáltatnak az autóbalesetek. George Kohlrieser, a kiváló túsztárgyaló írja egyik remek könyvében: ha a jégen megcsúszik az autó, és a sofőr az előtte lévő fára összpontosít, azt remélve, hogy kikerüli, az autó jó eséllyel éppen annak a tárgynak fog ütközni, amelyet a vezetője el akar kerülni. Ezért a rendőröket, a biztonsági gépkocsivezetőket és az autóversenyzőket mindig arra tanítják, hogy arra figyeljenek, amerre haladni akarnak – ne pedig az útjukban lévő tárgyakra. 

Természetesen tudatában kell lennünk az akadályoknak, de semmiképpen sem állhatnak figyelmünk középpontjában. A mai blogban arról lesz szó, hogyan használhatod fel a fenti példát saját fejlődésed érdekében: miként terelheted el a figyelmedet az akadályról és összpontosíthatsz a megoldásra. Gondold csak végig a fenti példát: a sofőr – bár pont a fát akarja elkerülni – mégis arra összpontosít, az van látóköre fókuszában, és a végén nekimegy. Még akkor is, ha éppen ezt szeretné megúszni. Te hogyan fókuszálod a BELSŐ LÁTÁSODAT? Mindig a pozitív kimenetelre koncentrálsz? Vagy néha hagyod, hogy a félelmeid és a korlátozó hiteid irányítsanak? Vess most számot, vegyük végig életed néhány fontos területét! Keressük meg a fákat! Mi lehet az elkerülendő fa a pénzügyeid terén? Talán az a félelem, hogy a következő hónapban miből fizeted a csekkeket? 

Igyekezz a „FA” helyett (az elkerülendő félelmeid helyett) az elérendő eredményre koncentrálni. Folyamatosan arra fókuszálj, hogy könnyűszerrel érkezik meg életedbe az a pénz, amelyből még félre is tudsz tenni. Mi lehet az elkerülendő fa a karriered terén? Talán attól tartasz, hogy elveszítheted a munkád. Ha folyton ez a rettegés áll figyelmed homlokterében, ezt a tapasztalatot teremtheted meg a nem is olyan távoli jövőben. Inkább arra figyelj, amire vágysz: hogy előléptetnek, hogy elismer a főnököd, stb. Mi az elkerülendő fa a kapcsolataid esetében? Talán azzal vagy elfoglalva, hogy mindörökké magányos maradhatsz, ahelyett, hogy a közelgő boldog és romantikus párkapcsolatra összpontosítanál. Vagy attól rettegsz, hogy elhagy a párod, ahelyett, hogy elképzelnéd, milyen bensőséges pillanatokat élhetnétek meg együtt. Ha ezek után azon kapod magad, hogy negatív kimenetelekről fantáziálsz, mindig jusson eszedbe a megcsúszott autó és a sofőr esete a fával: ha arra koncentrálsz, amit nem szeretnél, azt kapod, amit nem szeretnél. Maradva a hasonlatnál, úgy tudod kikerülni a fát, ha nem az akadállyal foglalkozol. Hanem arra fókuszálsz, amire igazán vágysz.

Comments are closed.