Tíz jel, hogy kiégtél

Olvasd el az alábbi listát és számold össze, hány állítást érzel igaznak magadra. A lista a munkahelyi kiégésről, más néven burnout-ról szól. Sokakat érint, ritkán beszélünk róla. Aki tartósan ilyen állapotban dolgozik, az stresszessé, boldogtalanná válik, lassan még a barátai is kerülni kezdik. Pedig a munka örömforrás is lehet – de ehhez végig kell gondolni néhány alapvető dolgot. Jöjjön tehát a tízes lista! Mik a burnout jelei?

1. Ha szándékosan túl koránra állítod be az ébresztőórát/telefont, hogy aztán nyomogathasd a szundi gombot. A munkahelyi kiégés tünetei már a reggel első pillanataiban jelentkezhetnek. Egyszerűen úgy érzed, sosem tudod kialudni magad.

2. Ha munkavégzés után kifacsartnak és elhasználtnak érzed magad, mint egy kimerült elem. Ha a munka után a mindennapi tevékenységekre (bevásárlás, főzés, sport, rendrakás, együtt tanulás a gyerekkel, mozi a társaddal, stb.) már nincs erőd, az sem jó jel.

3. Rendszertelen, felületes alvás. Azok, akik stresszelnek a munkájuk miatt, sokszor nehezen fekszenek le este, aztán éjszaka is gyakran felriadnak valami miatt, amit az elmúlt időszakban a munkahelyükön tettek vagy éppen nem tettek.

4. Ha a péntek este a szabadság pillanata. A kiégett ember egyetlen mentsvára a hétvége – ilyenkor úgy érzi, mintha a béklyót egy rövid időre levennék a lábairól.

5. Ha mindig az érzéseid felől érdeklődnek. A munkatársak gyakran észreveszik, ha odabent valamilyen küzdelem zajlik. Ez egy fontos visszajelzés arról, hogy az arcodon már látszik, hogy gond van.

6. Ha nem töltesz időt a munkatársaiddal. Azok, akik kiégtek a munkában, igyekeznek távol maradni a vállalati rendezvényekről és bulikról, mert már nem akarják ápolni a kapcsolatrendszerüket.

7. Ha folyton a felmondásról fantáziálsz. Ha valaki arról álmodozik, hogy magasabb fizetésért egy jobb munkahelyre megy, az egy dolog – megint másik az, ha pusztán arról ábrándozik, hogy az adott helynek hátat fordít.

8. Ha nem akarsz a munkádról beszélni másoknak. A kiégett embert idegesíti, ha felteszik neki a kérdést: “Mivel foglalkozol?” Gondolni sem akar a munkahelyére, ha nem kötelező.

9. Ha nem tudod felidézni a legutóbbi munkahelyi eredményedet. A burnout egyik jellemző tünete, hogy a munkavállaló már annyira túlterheltnek érzi magát, hogy nem is emlékszik olyan alkalomra, amikor haladást ért el, eredményt mutatott fel és elégedettséget tapasztalt meg az irodában.

10. Ha mindig panaszkodsz a (házas)társadnak. A kiégettség egyik jele, hogy az állandó ventilálás a munkahelyi problémákról előbb-utóbb a partnered számára is problémává növekszik. A kiégett ember hamar elveszti a türelmét, robbanékony lesz és cinikus. Már nem törődik azzal, mit szólnak a viselkedéséhez.

Ha sok állításban magadra ismertél, akkor itt az ideje, hogy kezedbe vedd az irányítást. A Sikerkód kétnapos tréningje neked is segít, hogy tisztázd a jövőképed és valóban motiváló célokat tűzhess ki.

Kattints ide és jelentkezz!

Comments are closed.