Testbeszéd és önbizalom

​ Egyszer beszélgettem egy veterán különleges ügynökkel, aki 33 évnyi FBI-szolgálata alatt tucatnyi esetben vívott pisztolypárbajt bankrablókkal, egy alkalommal pedig 27-szer lőtt rá egy bűnöző. Bob Shea találkozásunkkor már Magyarországon dolgozott, a pesti FBI-akadémián. Lenyűgöző történeteket mesélt arról, hogyan tanulta meg néhány rezdülésből megjósolni, melyik bűnöző mire készül. Tapasztalatait később a filmipar is felhasználta, Bob segédkezett a Bárányok hallgatnak forgatásán, hogy hiteles legyen a mozi. Mindezt csak azért mondom el, mert az FBI-ügynökök a kihallgatások során hallatlan tudásra tesznek szert emberismeretből. Bob magánnyomozóként hasznosította profilozói szakértelmét, de egy kollégája, Joe Navarro könyvben is összefoglalta a testbeszéddel kapcsolatos tudnivalókat. Ebből ma azokat osztom meg veled, amelyek abban segítenek, hogy önbizalmat sugározz a nehéz tárgyalási helyzetekben is.

Olvasd el a videó szöveges átiratát is! 

Joe Navarro, egykori FBI ügynök egy remek könyvben foglalta össze azokat az árulkodó jeleket, amelyek neki sokszor segítettek eldönteni, hogy egy gyanúsított kihallgatása közben, annak testbeszéde alapján érdemes-e tovább puhatolóznia vagy sem. Leginkább a szemeket, kezeket és lábakat figyelte, hogy megtudja, a kihallgatottat kellemetlenül érinti-e egy kényes kérdés. Navarro persze a puszta sztorizásnál tovább is megy – egészen konkrét tanácsokat arra nézvést, hogy mi magunk hogyan tűnhetünk magabiztosabbnak

1. Érintsd össze az ujjhegyeidet! Mintha elkezdenéd imára kulcsolni a kezed, aztán enyhén szétterpesztenéd az ujjaidat. Donald Trump, a milliárdos befektető, vagy Nicolas Sarkozy például rendszeresen használja ezt a gesztust – határozottságot, önbizalmat sugall és azt, hogy te vagy a főnök az adott helyzetben. Ki hinné, hogy ennyi elég egy kis tesztoszteron fröccshöz… De így van

2.A hüvelykujjaid nézzenek mindig felfelé. Ahogy Navarro mondja, a filmkritikusok is csak akkor adnak dupla like-ot egy mozira, ha az tényleg szuper. Ha megbíznak annak kiváló minőségében. Amikor így tartod a kezed – ujjak összefonva, két hüvelykujj felfelé mutat – akkor magabiztosságot, önbizalmat közvetítesz. Putyin szokott így tárgyalni. Ne érts félre, semmiben sem kell hozzá hasonlítanod, de megfigyelheted, milyen apróságok segítenek neki abban, hogy te mindig megkérdőjelezhetetlenül magabiztosnak lásd.

3. Lábfejeid állása megmutatja, hogyan érzed magad egy beszélgetésben. Ha kényelmetlenül érzed magad, ha legszívesebben menekülnél, vagy tovább állnál, akkor valószínű, hogy egyik lábfejed nem a beszélgetőtársad felé néz, hanem elfele mutat. Ha kontrollálod a lábfejeidet egy adott beszélgetésben, a stresszjelek helyett küldhetsz magabiztosság jeleket is. Ha közben kihúzod magad, testhelyzeted változtatásával az önbizalmad is visszatérhet.

4. És végül Navarro kedvenc trükkje: mindig figyelte a gyanúsított lábát. Ha a két boka összekulcsolódott, azonnal tudta, hogy jó nyomon jár, hogy a gyanúsított zavarba jön, megijed, próbál elfedni valamit. Erre is figyelj hát, ha éppen állásinterjún csücsülsz vagy egy fontos beszélgetésen, a főnöknél. 


Ha szeretnél magadnak maximális önbizalmat építeni, akkor gyere el​ augusztus 27-28-án a kétnapos budapesti Sikerkód tréningre! Tanuld meg a profi célkitűzés és célmegvalósítás titkait! Ne csak beszélj az álmaidról – váltsd őket valóra!

Comments are closed.