Szuper tipp időnyeréshez

​ Parkinson törvénye először a névadó, Cyril Parkinson 1955-ös, vicces esszéjében jelent meg, Angliában. A történet tulajdonképpen a bürokráciáról szól, de alapvetése mindannyiunk számára fontos tanulságokkal szolgálhat. Ugyanis Parkinson rádöbbent, milyen alapvető szabályszerűség befolyásol bennünket, embereket, amikor beosztjuk az időnket. A törvény mindig működik. A Parkinson-szabály következménye lehet az, ha úgy érzed, kevés az idő arra, hogy mindent elvégezz. De ki is használhatod a törvény működését, és hirtelen megdöbbentően sok időt nyerhetsz. A mai Mentoring Műhely videó megmutatja, hogyan. Nézd meg a filmet!

Olvasd el a videó szöveges változatát – és a végén kapsz egy plusz tippet is, amelyet a pénzügyeid terén tudsz alkalmazni! Tehát: mit tehetsz azért, hogy kiszűrd az életedből Parkinson törvény negatív hatásait?

Az időkezelésben például számomra rendkívül hasznosnak bizonyult a következő felismerés: a megbeszéléseimet a telefonom naptárába szoktam rögzíteni. A telefon alapbeállítása egy megbeszélésre 60 percet számol. És azt láttam, hogy a megbeszéléseim mindenképpen kitöltik a 60 percet… Amikor úgy döntöttem, hogy inkább kihasználom Parkinson törvényét, minthogy áldozatává váljak, elkezdtem felülírni a telefon alapbeállítását: ha olyan megbeszélésre készültem, amelyikre érzéseim szerint 20 perc is elegendő volt, akkor annyit állítottam be a telefonomon. És Parkinson ezúttal is megbízhatóan működött – 20 perc múlva eredményes beszélgetést követően búcsúztam a partneremtől.

Ugyanígy ki tudod használni Parkinson törvényét, ha megnézed, mennyi időt szoktál adni egy adott feladat elvégzésére, aztán lefelezed a határidőt! Lehet, hogy ijesztőnek tűnik, de nekem mindig működött. Az emberi elme úgy van behuzalozva, hogy szereti elérni a kitűzött határidőket – kreatívabb leszel, fókuszáltabbá válsz és rövidebb idő alatt végzel. De csak akkor, ha mindez egy leírt, tisztázott határidő. Mondjuk eddig két órába tellett ez a feladat, most le is írom, hogy 60 perc alatt végzek. Próbáld csak ki!

Sokaknak a pénzügyeikben jelent hatalmas áttörést, ha elkezdik kiaknázni a törvényt ahelyett, hogy az áldozataivá válnának. Ha nem gondolunk Parkinsonra, akkor a bevételeink az “elkölthető pénz” címkét kapják. És el is költjük mindet! Ugyanakkor, ha beállítod, hogy a bankod automatikusan lekösse, vagy nehezen hozzáférhető megtakarítási alszámlára tegye – már a hónap elején – a fizetésed mondjuk 10%-át, ez a címke, hogy “elkölthető pénz” hirtelen már csak a bevételeid 90%-ára lesz igaz. Figyeld meg, hogy Parkinson visszafelé is működik – meglátod, hogy kevesebből is kijössz, sőt gyarapodni kezdesz, ha teszel érte, hogy ésszerűbben használd fel a rendelkezésedre álló pénzmennyiséget. Persze, mindennek akkor van értelme, ha ez a spórolás egy nagyobb, motiváló cél eléréséért zajlik – ha a szűkös napokra vagy a nehéz időkre tartalékolsz, akkor azok előbb-utóbb meg is érkeznek az életedbe. Tehát először gondold végig, mi lelkesít annyira, hogy hajlandó légy kevesebbet költeni. És ha 10% első hallásra soknak tűnik, akkor kezdj kicsiben: egy-két százalékot tégy félre a hónap elején,  és onnan bővíts tízre néhány hónap alatt. A lényeg, hogy változz és fejlődj! 

Remek lehetőség a fejlődésre a nyár egyetlen, kétnapos Sikerkód tréningje! Gyere el és helyezd új alapokra az életed – lépj szintet a pénzügyeidben, a karrieredben, a kapcsolataidban vagy épp az egészséged és külső megjelenésed terén.  

Comments are closed.