A személyes fókusz legfontosabb kérdése: tűzoltó üzemmódban vagy?

A hat éves kisfiú, aki hangosan hisztizik, hogy nem akar iskolába menni – sürgős ügy. Ugyanakkor a rendszeres iskolába járás – fontos ügy. Néha mégis engedünk a hisztinek, csak hogy csönd legyen. A dühös ügyfél lecsillapítása sürgős. Olyan kiszolgálórendszert építeni, amely megelőzi, hogy az ügyfelek dühbe guruljanak, fontos. Leggyakrabban mégis csak fújunk egyet, ha megszabadultunk a mérges embertől és nem tesszük meg, amit kellene. A konyhai rovarok kiirtása sürgős – a konyha leszigetelése, hogy kint is maradjanak, fontos. De mi újra meg újra kihívjuk a rovarirtót, ha baj van…

Azt hiszem, ennyi elég: pontosan érted.

Ami sürgős, azt megcsináljuk egyből. Viszont ami fontos, az gyakran elmismásolódik. MAJD foglalkozunk vele. Amikor majd ráérünk. Amikor a sürgősekkel végeztünk.

A gond csak az, hogy a sürgősek nem fognak elfogyni. Legfeljebb egyre hosszabb és hosszabb sorba tornyosulnak a fejünk fölött.

A legtöbb ember ideje nagy részében tűzoltóként dolgozik: próbálja eloltani (megoldani) a sürgőseket. Sokakkal beszéltem, akik pontosan tudták, mit kellene csinálniuk, hogy

– a vállalkozásuk felvirágozzon
– a párkapcsolatuk rendbe jöjjön
– ledobjanak néhány kilót
– megkapják az előléptetést, stb.

De nem csinálták, mert “nem értek rá”. Aztán, ha később találkoztunk, még mindig nem értek rá. És később sem: mondtam, a sürgősek nem fognak elfogyni.

De találkoztam olyanokkal is (lényeglátók voltak mind) – akik a fontosat vették előre. Nem bánták, hogy néhányan nehezteltek rájuk. Hogy egy-két sürgős dolog csúszott – vagy meg sem csinálódott. Mert nemes egyszerűséggel NEMET mondtak rá.

Ők nem tűzoltó üzemmódban éltek – idejük volt magukra, a dolgaik rendbetételére, a tervezésre és a végrehajtásra.
A lényegre fókuszáltak és hatalmas tempóban haladtak előre. (ötlet: Seth Godin)

Feladat a jövő hétre: minden lépésed előtt tedd fel magadnak a kérdést – ez fontos vagy sürgős? Ha tanácsadóként állnék magam mellett, vajon azt javasolnám magamnak, hogy megtegyem; vagy azt, hogy egy lényegesebb, hosszabb távú eredménnyel kecsegtető feladat elvégzésébe fogjak?

Kezdd el leépíteni a tűzoltó üzemmódot! És ha jól jönne ehhez egy kis segítség, akkor gyere el november 18-án a Sikerkód Plusz! FÓKUSZTRÉNINGRE. Az egynapos képzés a lényeglátás mesterévé tesz és kijelöli számodra a hatékony előbbre jutás térképét.

És megjelent a könyvem, Itt a Te időd! címmel. Egyik fontos példaképem és személyes jó ismerősöm, Brian Tracy, a világ legismertebb üzleti előadója ezt írta róla: „Ez egy csodálatos és inspiráló könyv, amelyik neked is megmutatja, hogyan érheted el az összes célodat és hogyan élhetsz csodálatos életet.” Megvásárolhatod a Libri vagy a Líra boltjaiban, de meg is rendelheted, ide kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.