Sikered legfőbb ellensége

​Hogy mik személyes sikered legfőbb ellenségei? Ha elfogadjuk, hogy minden fejben dől el (márpedig ott dől el), akkor közted és vágyott sikered között azok a dolgok állnak, amelyek a fejedben zajlanak. A történetek, amelyeket a helyzetekről mesélsz magadnak. Ezek a történetek határozzák meg, mire figyelsz oda. Mert amire figyelmet fordítasz, az növekszik. Az e heti Mentoring Műhely videóban egy közérthető hasonlattal magyarázom el mindezt. Nézd meg a videót, majd végezd el a gyakorlatot és válj a pozitív fókusz mesterévé!

Életed számos területén kapsz lehetőséget a pozitív fókusz megválasztására. Már gyermekkorodtól kezdve: ha például 10 évesen egy szavalóversenyre készülsz, ott is dönthetsz úgy, hogy a kudarctól való félelmedre összpontosítasz. De lehetőséged van arra is, hogy a kiváló fellépés örömére helyezd a hangsúlyt. Az első fókusz a kudarcnak ad energiát, annak az esélye növekszik. A második forgatókönyv szerint mindig azt képzeled el, ahogy kint állsz a színpadon, lelkesítően adsz elő és begyűjtöd a megérdemelt tapsot a végén. Ez a fókusz arra sarkall, hogy örömmel várd a szavalás lehetőségét és lehengerlő előadást nyújts. 

Ahogy a vezetéstechnikával foglalkozók tanítják: ha megcsúszik az autó, az átlagos sofőr a közeledő fára fókuszál. És nekimegy. A kiváló sofőr viszont arra a pontra fókuszál, ahol meg akarja állítani az autót. És elkerüli az ütközést. 

Feladat mára: azonosítsd, életed mely területein szívja el előled a lehetőség energiáját a negatív fókusz! 

1. Milyen régi fájdalmakat “dédelgetsz”? Mely múltbéli kudarcoknak, megbántódásoknak, kellemetlen helyzeteknek adsz újra meg újra erőt azzal, hogy naponta-hetente újraéled, újragondolod őket? Ha el tudnád engedni ezeket a dolgokat, mely céljaidnak szentelnél legszívesebben energiát? 

(Tipp: amint azon kapod magad, hogy megint egy múltbéli kudarcon rágódsz, tereld el tudatosan a gondolataidat és kezdd el megtervezni egy motiváló célod megvalósítását! Valamint keress olyan gondolatokat, amelyek jobb kedvre derítenek és így az eredményeid is automatikusan javulni fognak.) 

2. Melyek azok a tevékenységek az életedben, amelyekről negatív történetet mesélsz magadnak? Van, aki például a testmozgással kapcsolatban meséli azt, hogy számára fárasztó, nincs hozzá akaratereje, nincs rá ideje, stb. Mások meg azt mesélik a testmozgással kapcsolatban, hogy a legjobb stresszoldás, hogy a rugalmas test rugalmas gondolkodást eredményez, hogy a testi egészség a lelki egészséget is könnyebben elérhetővé teszi. A második csoport az, amelyik rendszeresen mozog. Az első pedig az, amelyik rendszeresen kifogásokat talál. Tanulság: mesélj JOBB történetet!

Ugyanerre a mintára azonosíthatod életed többi területén is a negatív fókuszt. 

Pénzügyek

a, eddigi történetem a pénzkeresésről: _____________________________________________ 

b, az új történet, amit mesélek magamnak: __________________________________________ 

Karrier 

a, eddigi történetem a munkáról: __________________________________________________ 

b, az új történet, amit mesélek magamnak: __________________________________________ 

Kapcsolatok 

a, az eddigi történetem az emberi kapcsolatokról: _____________________________________ 

b, az új történet, amit mesélek magamnak: __________________________________________ 

És ne feledd, mától legyen ez a mantrád: MINDIG POZITÍV FÓKUSZ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.