A siker nyolc hozzávalója

Richard St. John több évtizede kutatja a siker titkát. És előadásokat is tart mindarról, amit felfedez. A legkedveltebb előadása a sikerről mindössze három perces. De már több mint 11 millió alkalommal nézték meg az interneten. Ebben az előadásban St. John nyolc pontban foglalja össze félezer interjú tanulságait. A sikerrel kapcsolatos válaszokat és ötleteket a világ talán legnagyobb ma élő elméitől gyűjtötte össze: azoktól a tudósoktól és népszerű szakemberektől, akik maguk is a TED előadói: arról a világhírű ismeretterjesztő mozgalomról van szó, amelyik ingyen teszi elérhetővé a legfrissebb tudást rövid prezentációk segítségével. Jöjjön tehát St. John 8 pontja – a világhírű három perces TED-előadás szövege:

“Ez valójában egy 3 percbe sűrített 2 órás előadás, melyet középiskolásoknak szoktam tartani. Az egész a repülőn ülve kezdődött egy nap, mikor épp a TED-re tartottam, 7 évvel ezelőtt. Egy középiskolás diák ült mellettem, egy nagyon szegény családból származó tini. Szeretett volna lenni valaki, és feltett egy borzasztóan egyszerű kérdést. Azt kérdezte: “Mi a sikerhez vezető út?” És én nagyon rosszul éreztem magam mert nem tudtam rá jó választ adni. Szóval leszállok a gépről, jövök a TED-re. És azt gondolom, hűű, egy teremben vagyok egy rakat sikeres emberrel. Miért ne kérdezhetném meg őket hogy mi a sikerük titka, hogy aztán továbbadhassam a választ a gyerekeknek? És most itt vagyunk, 7 évvel és 500 interjúval később, és most elmondom mi a siker titka és mire kattannak rá a TED-esek.

  1. A szenvedély az első hozzávaló.Freeman Thomas így fogalmazta meg: “Engem a szenvedély vezet.” A TED-esek szerelemből teszik amit tesznek, nem a pénzért. Carol Coletta azt mondta: “Fizetnék érte hogy azt tegyem amit teszek.” Az érdekesség pedig az, hogy ha valamit szerelemből csinálsz, az magától meghozza a pénzt is.
  2. Munka! Rupert Murdoch így szólt hozzá: “Ez nagyon kemény munka. Semmi nem megy könnyedén. Ám nagyon jól szórakozom közben.” Azt mondta jól szórakozik, Rupert? “Igen, azt.” Valóban, a TED-eseknek a munka szórakozás is egyben. És bizony keményen dolgoznak. Rájöttem, ők nem munkamániások. Ők munkamókások.
  3. Gyakorlás! Alex Garden azt mondja: “Hogy sikeres legyél, vesd bele magad valamibe és azt állatira sajátítsd el.” Nincs varázslat, csak gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.
  4. És a koncentráció. Norman Jewison így véli: “Azt hiszem a kulcs az, hogy egyetlen dologra koncentráljunk.”
  5. És tolnod kell magad. David Gallo azt mondja: “Át kell tolnod magad a saját fizikai és mentális korlátaidon. Át, át, át.” Át kell törnöd a szégyenlősség és az önmagadban való kételkedés falait. Goldie Hawn így emlékszik: “Mindig kételkedtem magamban. Hogy nem vagyok elég jó, nem vagyok elég okos, nem fogom megcsinálni.” Bizony nem mindig egyszerű túljutni saját határainkon, ezért találták fel az édesanyákat.
  6. A szolgálat! Sherwin Nuland azt mondta: “Megtiszteltetés volt hogy doktorként szolgálhattam.” Sok diák beavat abba, hogy milliomos szeretne lenni. A reakcióm ilyet hallva mindig ez: “Rendben, de magadat nem szolgálhatod, másokat kell szolgálnod úgy hogy többletértéket adj nekik. Mert ez a valódi meggazdagodás útja.”
  7. Ötletek. A TED-es Bill Gates így mesélte: “Volt egy ötletem – megalakítani az első mikro-számítógép szoftver céget.” Azt mondom elég jó kis ötlet volt. Semmilyen varázslat nincs a kreativitásban, hogy ötletekkel álljunk elő, csak pár nagyon egyszerű dolgot kell tennünk. És erre itt rengeteg bizonyítékot adok.
  8. Kitartás. Joe Kraus szerint “A kitartás a siker első számú oka.” Kitartani a bukásokon át is. És a kellemetlenségeken, a KVNF-en át is. Ami a következőket jelenti: “Kriticizmus, Visszautasítás, Negatív emberek és Feszültség”.

A válasz a kérdésre tehát egyszerű:  használd ezt a 8 hozzávalót, mert hidd el, ez az a 8 elem amely elvezet a sikerhez. ”

Ha részletesebb válaszra van szükséged, találkozzunk június 2-3-án, a kétnapos Sikerkód Tréningen!

Itt megnézheted az előadást! A képernyő jobb alsó sarkában választhatod ki hozzá a magyar feliratot. Fordítás: Tánczos Éva/Martonosi Júlia

Comments are closed.