Öt dolog, amire a futás tanított meg

Öt éve kezdtem futni. Negyven éves voltam akkor és már vagy tíz éve nem sportoltam semmit. De akkor hosszan elbeszélgettem egy remek orvossal. Volt egy mondata, amivel meggyőzött: azt mondta, hogy a magyar lakosság döntő többsége élete utolsó tizenöt évét aktív haldoklással tölti. Letaglózott ez a nyers megfogalmazás, de ugyanakkor motivált is. Másnap este már kint voltam az utcán. Sötétben, hogy más ne lássa, milyen lassan haladok és milyen keveset bírok.

Azóta hetente négyszer öt kilométert futok. Pont elég ahhoz, hogy karbantartsam magam. A futás levezeti a stresszt. És – tudom, közhelyes – de akkor jönnek a legjobb ötleteim is. Ma megosztok veled öt dolgot, amire a futás tanított, és amit te is felhasználhatsz annak érdekében, hogy sikeresebb légy a munkahelyeden.

  1. Szerezz motivációt!

Számomra egy orvos félmondata volt, ami betalált. Megéreztem, hogy ha nem változtatok, akkor én is az általa felvázolt módon fogom befejezni az életemet. És nekem, háromlányos apukaként fontos volt, hogy 70 évesen is stramm nagypapa lehessek. Ezért hajlandó voltam kikelni a fotelből. De ez csak az én történetem. És mindenkinek az a legfontosabb feladata, hogy választ találjon a saját “miért”-jére. Nemcsak a sport területén.

Tipp: Gondold végig, mi motivál a leginkább a szakmádban. Mi a jövőképed? Merre tartasz? Hol látod magad öt év múlva a karrieredben? Minél vonzóbb képet festesz magadnak, annál könnyebben szánod majd rá magad, hogy kipróbálj néhány újdonságot és kilépj a komfortzónádból a fejlődés érdekében.

  1. Tedd szokássá!

A nagy különbség nem az, hogy sokat futsz-e vagy keveset. Hanem az, hogy futsz-e vagy sem. Amikor öt éve elkezdtem futni, összesen 700 métert tudtam végigkocogni. De azt a 700 métert minden áldott este végigszenvedtem. Volt, hogy zuhogó hóesésben. Az eredmény? Ma már szokásom a futás. Mit jelent ez? Könnyebb csinálni, mint nem csinálni. Szeretek futni? Nem mindig. De megszoktam és természetes. A fogmosáshoz sincs mindig kedvem. De azt sem hagyom ki sosem. Merthogy az is szokás, könnyebb csinálni, mint nem csinálni.

Tipp: Használd ki a szokások erejét a munkahelyeden.  Azonosítsd, mi az a legkönnyebben beépíthető szokás, amely előmozdítaná a karrieredet. Találd meg azt a lépést, amelyet minden nap megtehetsz, egészen addig, amíg elvehetetlenül a tiéd nem lesz ez a sikerre vivő szokás.

  1. Oszd be az erődet!

Ha az első fél kilométeren kiadom minden erőmet, akkor a maradék négy és fél kínszenvedés lesz. A hétköznapokban mégis sokan választják ezt a stratégiát: belevágnak valamibe és az első két-három napon elégetik az összes energiájukat. Hétfőtől szerdáig éjt nappallá téve készülnek a középfokú nyelvvizsgára, aztán csütörtökön feladják. Az energiával jól kell gazdálkodnod, ha sikeresebbé akarsz válni.

Tipp: Ne akarj egyetlen nap alatt szintet ugrani a karrieredben. A “minden nap egy kicsit” elve sokkal messzebb visz, mint az, ha első felbuzdulásodban 24 órán át dolgozol a terveden, aztán belefáradsz és inkább leteszel róla.

  1. Bontsd lépésekre!

Terry Fox a rák elleni küzdelem egyik legismertebb képviselőjeként annak idején azt vállalta, hogy minden áldott nap lefut egy teljes maratoni távot. Kelet-Kanadából indult és át akarta szelni a kontinenst. Két éven át futott, egészen addig, ameddig a betegség el nem hatalmasodott rajta és már nem tudott tovább menni. Amikor megkérdezték tőle, hogyan bírja ezt a hatalmas távot, azt mondta: “Én nem maratonikat futok. Mindig csak a következő villanyoszlopig futok. Aztán a következőig. És megint a következőig.” Nehezebb napokon mindig az ő stratégiáját alkalmazom.

Tipp: a részcélok és részhatáridők hozzásegítenek ahhoz, hogy megléphető lépésekre bontsd az előtted álló munkát. Lehet, hogy a teljes projekt szinte agyonnyomna. De kisebb részekre szedve már végigcsinálható.

  1. Csináld végig, amibe belekezdtél!

Aki fut, az általában nem azt mondja: “na most kimegyek és kocogok egy keveset”, hanem azt: “megyek és lefutom a távomat”. Nekem is megvan a két, megszokott köröm a környékünkön és mindig végigmegyek rajtuk, akkor is, ha aznap éppen beszúrt a levegő, vagy fáj a térdem. Ha megállnék, azzal feladnám. De tartozom magamnak annyival, hogy végigcsinálom, és nem állok meg a holtpontoknál.

Tipp: Alkalmazd ugyanezt a hozzáállást a karrieredben is! Ha belekezdtél egy szakkönyvbe, olvasd ki. A tanfolyamot végezd el, írd meg a szakdolgozatot, szerezd meg a jogosítványt, a vállalt projektet se hagyd félbe. A siker titka sokszor az, hogy beletesszük azt a kis plusz energiát, amivel képesek vagyunk túllendülni a holtpontokon.

Kétnapos Sikerkód tréning augusztus 26-27-én Budapesten. Gyere és tanuld meg, hogyan nyithatsz új fejezetet az életedben! Kattints a programért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.