Négy tipp öregedés ellen

​Soha ne engedd, hogy egy “öreg ember” befészkelje magát a testedbe, vagy a gondolkodásmódodba. Az öregség csak egy kifejezés, amellyel a társadalom megcímkéz egy bizonyos kor felett. Oly sok embertől halljuk: “Elmúltam 50, már visszaszámolok a nyugdíjig.” Vagy éppen ezt: “Most, hogy 60 éves lettem, egy kicsit vissza kell vennem a testmozgásból, nem megyek többet túrázni vagy síelni.” 

Az öregség mítosza amolyan gondolatvírus, amelyet sokan beengednek a fejükbe, néhányan azonban nem. Hiszen mindnyájan ismerünk olyanokat, akik sok évet megéltek már, mégis hihetetlenül fiatalosak. És nemcsak a kinézetük fiatalos: a gondolkodásuk, a beszédük, a lelki világuk, egyszóval egész személyiségük. 

Ebben az írásban ahhoz kapsz négy tippet, hogy ilyen emberré válj, hogy elkerüld az öregség csapdáját. 

1. Újdonságok 

Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy az emberi elme vágyik az új impulzusokra. Mára megdőlt az az elképzelés, hogy nem tudod fejleszteni agyi képességeidet; hogy amit kaptál, adottság és nem javítható. A neuroplaszticitás elve azt mondja ki, hogy az agy is csak úgy működik, mint egy izom. Ha képletesen szólva lehordod a konditerembe, ha éveid előrehaladtával egyre-másra új kihívások elé állítod, akkor fejleszteni tudod. Lehet ez az újdonság a keresztrejtvényfejtés, a sakk, új nyelvek megtanulása, új beszélgetések új emberekkel, új tájak, új utazások… Kezdd el a tervező munkát azonnal: milyen újdonságokat építesz be az életedbe már ma? 

Lehet, úgy döntesz, hogy minden nap olvasol egy kicsit, vagy többet beszélgetsz az emberekkel. Lehet, hogy kalandra vágysz, és negyedévente elutazol egy rövidebb-hosszabb túrára. Lehet, úgy döntesz, hogy kipróbálod a thai konyhát is, ha eddig csak az olaszt szeretted. Ha eddig alkalmazottakkal töltöttél időt, akkor tölts időt vállalkozók társaságában. Az újdonságok energizálnak, megfiatalítanak és lelkesedéssel töltenek el. 

2. Röppálya

Oda jutsz az életben, ahová a beszélgetéseid kijelölik az irányt. Ha folyton olyanokkal lógsz, akik csak panaszkodnak az életre, akik olyanokat mondanak, hogy “nekem már a B oldal forog, tartós tejet már nem veszek”, vagy “az én koromban már kifejezetten veszélyes a mozgás, nem akarom megrántani a térdemet vagy a bokámat”, akár azt, hogy “régebben pörögtem a munkahelyen, de a magamfajta régi bútordarabot úgyis parkolópályára teszik”, akkor előbb utóbb te magad is elkezdesz úgy gondolkodni, mint a beszélgetőtársaid. Kerüld ezeket a beszélgetéseket, hiszen ezeknek nagyon alacsony a megjósolható röppályája… A panaszkodók nem gondolkodnak fejlődésben, nem valósítanak meg célokat, nem kergetnek nagyszerű álmokat. Alacsonyra céloznak, és minimális eredményeket tudnak felmutatni. 

Te célozz magasabbra! Tölts több időt fiatalok közelében. Ha elismert szaktekintély vagy a területeden és már régóta űzöd a szakmád, menj el legalább háromhavonta egy szakmai konferenciára, ahol a teremben mindenki más huszonéves, meg akarja változtatni a világot, innovál és felrúgja a szabályokat. Lógj együtt olyanokkal, akik másképp csinálják a dolgokat, mint ahogy te megszoktad. Akik magasabbra teszik a lécet. Akik magasabb röppályát írnak le az életükben (és a beszélgetéseikkel). 

3. Tanulás élethosszig 

A tanulás melletti elköteleződés mindenki életét új alapokra helyezi. Kortalanná tesz. A közismert mondásnak épp az ELLENKEZŐJE igaz: aki NEM kíváncsi, az hamar megöregszik. Viszont ha naponta hallgatsz izgalmas hanganyagokat, beszélsz olyanokkal, akiknek fontos mondanivalójuk van, olvasol könyveket, amelyek okos tippeket adnak a fejlődéshez; akkor fejben fiatal maradsz. És a lényeg éppen az, hogy a viselkedésünk és a szokásaink a gondolkodásunkat követik. Ha a gondolataid fiatalosak, a viselkedésed is fiatalos marad. 

4. Szolgálat

Sosem öregszel meg, ha fontos küldetésed segít minden reggel felkelni és berúgni a motorokat. Nemrég egy német kutatócsoport hatalmas mintán vizsgálta a boldogság okait és azt találták, hogy azok a legboldogabb emberek, akik ÉLETCÉL-lal élnek. Nem mindegyiküknek volt feltétlenül sok pénze – bizonyos felmérések azt bizonyítják, hogy a több pénzzel rendelkező embereknek több a gondja is. Sonja Lyubomirsky amerikai boldogságkutató mondta, hogy azok, akiknek az összvagyona eléri a 6 millió dollárt (az több mint másfél milliárd forint), nem számottevően boldogabbak, mint a gyári munkások. Persze, bizonyos mennyiségű pénzre igenis szükséged van, hogy ne őszülj meg idő előtt, de nem a vagyon boldogít, hanem az ad nyugalmat, ha több van, mint amennyit el kell, vagy el akarsz költeni. 

Mi a TE fontos küldetésed? Én például inspirálni akarom az embereket, hogy rádöbbenjenek, több van bennük, mint korábban gondolták. Változtatásra akarom motiválni a tréningjeim résztvevőit, hogy kihozzák az életükből a legtöbbet és boldogabbak lehessenek. Engem ez tart fiatalon. Ezzel a témával mindig van kedvem foglalkozni. Nem zavar, ha emiatt később fekszem, vagy korábban kelek. Ez én vagyok. Téged mi mozgat meg ennyire? Ami lelkesít, az fiatalon tart. Ha érzed, hogy amit teszel, az számít, akkor jól érzed magad a bőrödben és nem öregszel. Használd a négy pontot: maradj fiatal! (forrás: Robin Sharma Mastery Sessions, tumblr.com) 

Tetszett a blog? Akkor tetszeni fognak a Sikerleckék, és élvezni fogod a Mentoring Műhelyt is! Iratkozz fel ingyen, kattints a gombra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.