A legjobb tanács, hogy szuperhatékonnyá válj!

A legjobb tanács egyetlen mondat lesz. De előtte el kell olvasnod a bombázókról szóló rövid (és egyébként érdekes) történetet, hogy érthető legyen.

A második világháborúban a britek legfontosabb bombázógépe a Lancaster volt. Hét fős volt a személyzete: pilóta, fedélzeti mérnök, navigátor, bombavető-irányzó, rádió-távírász, orrlövész, faroklövész. Maximális sebessége 463 km/h volt. Négy darab 12 szelepes Rolls-Royce Merlin motor hajtotta. 8163 kilogrammnyi bombát tudott magával vinni. És üresen is 16 tonnát nyomott. Lassan repült, nehézbombázó volt. Hogyan is haladhatott volna gyorsabban, lelassította a hatalmas teher és vaskos páncélzat. A tervezők filozófiája az volt, hogy  minél tovább növelik a páncélzat vastagságát, annál nagyobb esélyt kap a legénység a túlélésre egy esetleges támadás esetén.

Az amerikaiak még ennél is messzebb mentek: az ő zászlóshajójuk a B-17-es Repülő Erőd volt. Az ő gépüknek már tíz fős volt a legénysége, köztük négy lövésszel, aki a 13 gépfegyvert kezelte. Ez a bombázó is 16 tonnát nyomott. Ennek a tervezői is úgy gondolkodtak, hogy minél több a páncél, annál nagyobb a túlélés esélye. Csak ők ezt azzal is kiegészítették, hogy minél több a lövész, annál nagyobb a túlélés esélye.

Geoffrey de Haviland másképp gondolkodott. Valóban sok löveg kell – spekulált –  ha az ellenség megtámad. De mi van akkor, ha az ellenfél gépei nem érik utol a szövetségesek gépét? Mi van akkor, ha az túl gyors a németek repülői számára?

Ezt mindenki nevetséges ötletnek gondolta. A németek gépei ugyanis több mint 100 km/h-val gyorsabbak voltak a szövetségesek leggyorsabb bombázógépénél is. De akkor is ez volt az a pillanat, amikor a kreatív zsenialitás megcsillantotta magát Geoffrey de Haviland életében. Rájött, hogy ha leszed minden vasat, amivel a gép meg tudná védeni magát, akkor az annyira könnyűvé válik, hogy már nem kell megvédenie magát. Utolérhetetlen lesz. Megtervezte hát a Szúnyogot. Ez nehéz fémek helyett teljes egészében fából készült. Csak két motorja volt négy helyett. Nem voltak rajta gépfegyverek, így nem kellettek lövészek sem.

A “Mosquito” ugyanannyi bombát tudott magával vinni, mint páncélozott társai. De csak kétfős volt a legénysége. És kevesebb mint hét tonnát nyomott. Viszont 612 km/h-val repült, majdnem olyan gyorsan, mint egy Spitfire vadászgép. A német gépek nem érték utol. És a brit légierő katonái imádták, mert a túlélési esélyeik a Szúnyogban sokszorosan jobbak voltak, mint a vastagon páncélozott lassú gépekben. Mindez de Haviland zseniális szemléletének köszönhető. (Dave Trott nyomán)

Így működik a stratégia-alkotás: nem arról szól, hogy a dolgokhoz még adunk valamit, aztán megint még adunk valamit, hanem arról, hogy elvesszük, ami nem kell.

Gondolkodj úgy, mint de Haviland! Mire fogsz ezentúl nemet mondani? Milyen költésekre? Milyen kapcsolatokra? Milyen szokásokra? Milyen időtöltésekre?

Nem akkor válsz sikeresebbé, ha egyre több dolgot akarsz a napodba zsúfolni, hanem akkor, ha elhagyod azokat a dolgokat, amelyek a sikered útjába állnak! Ez a legfontosabb lecke, amit a hatékonysággal kapcsolatban valaha megtanulhatsz. Ha így cselekszel, te is gyorsabban éred el a céljaidat, könnyebben manőverezel az élet kihívásai közepette és nagyobb eséllyel nyered meg a fontos csatákat. Tanulj a Szúnyog történetéből. És vállald, hogy megteszel egy fontos lépést már ma.

Két fontos fejlődési lehetőség:

  1. Kétnapos Sikerkód tréning Budapesten, augusztus 26-27-én. Kattints ide és olvasd el, mit adhat neked a tréning.
  2. Négyszemközti NLP-konzultáció budapesti irodánkban. Kattints ide, hogy megtudd, melyik programunk segíthet hozzá ahhoz, hogy szintet léphess az életedben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.