A legfontosabb kérdés. Mi a válaszod?

John C. Maxwell kiváló szónok és lelkipásztor. Korunk egyik legkeresettebb személyiségfejlesztő guruja. Elsőként engedd meg, hogy megosszak veled egy mulatságos történetet, amelyet ő szokott mesélni: csak azért, hogy jobban megismerd kedves és szellemes stílusát. Anekdotája – mint mondja – mindenkinek segít megérteni, miért olyan az élet, amilyen.

“Az első napon Isten megteremtette a kutyát. És mondá az Úr: Ülj egész nap házad ajtaja előtt és morogj meg mindenkit, aki elhalad vagy bejön. Húsz évnyi életet adok neked.

Húsz év? – kérdezte a kutya. Az túl sok morgás. Adj nekem csak tíz évnyi életet, a másik tízet visszaadom Neked. És beleegyeze az Úr.

Második napon Isten megteremtette a majmot. És mondá: Szórakoztasd az embereket, majomkodj és nevettesd meg őket. Ehhez húsz évnyi élettartamot adok neked.

Húsz év ehhez túl sok – mondta a majom. Én nem majomkodnék annyit. A kutya visszaadott Neked tíz évet, én is ezt teszem. És ebbe is beleegyeze az Úr.

Harmadik napon Isten megteremtette a szarvasmarhát. És mondá: járj ki a földekre a gazdáddal nap mint nap, izzadj a Nap heve alatt, fialj borjakat, és adj tejet a gazdádnak. Hatvan évnyi élettartamot adok neked mindehhez.

Azt mondja a marha: Ez meglehetősen kemény sors hatvan éven keresztül. Inkább vállalnék csak húszat és visszaadnék Neked negyvenet. És lőn: ebbe is beleegyezé az Úr.

Negyedik napon Isten megteremtette az embert. És mondá: Egyél, aludj, játssz és élvezd az életet. Minderre húsz évet adok neked.

Azt mondja az ember: Mi? Csak húsz év? Ha lehet, kérem még azt a negyvenet, amit a szarvasmarha adott vissza Neked, meg azt a tízet, amit a majom és azt a tízet is, amit a kutya utasított vissza.

Legyen! – mondá az Úr.

Hát így esett, hogy életed első húsz évében eszel, alszol és játszol, a következő negyven évben izzadsz a nap alatt és gürcölsz, hogy eltartsd a családod, a következő tíz évben majomkodsz, hogy szórakoztasd az unokáidat és az utolsó tíz évben csak üldögélsz a kapu előtt és megmorogsz mindenkit, aki a közeledbe jön.”

Eddig a szórakoztató anekdota és most jöjjön a legfontosabb tanács Maxwelltől. Egy vele készült interjúban mesélte el, mi volt az a mondat, amelyik megváltoztatta és sikerre hangolta az életét.

Nem titok, azért válhattam azzá, aki ma vagyok, mert annak idején úgy döntöttem, hogy életem minden napján fejlődni fogok. Nem juthatunk messzebbre, mint amennyit képesek voltunk megfejlődni. Még a hetvenes években történt, hogy egyik barátom, Curt Kampmeier megkérdezte, milyen személyes fejlődési tervem van. Mondanom sem kell, semmilyen sem volt. Erre azt mondta: “John, a fejlődésed nem automatikus folyamat.” – ez a mondat változtatta meg az életemet. A barátom más pályára helyezett: a tudatos élet pályájára.

Annak idején arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy négy dolog teszi az embert sikeressé: a kapcsolatai, a hozzáállása, az a képessége, hogy másokat fejlesszen és az a képessége, hogy másokat vezessen. Ezért úgy döntöttem, hogy ezen a négy területen fogom fejleszteni magam. Azt is elhatároztam, hogy javítanom kell erősségeimet is: a kapcsolatteremtési és kommunikációs készségeimet.

Tehát az alapok már megvoltak – végre volt fejlődési tervem. Azután elkezdtem meginterjúvolni olyan embereket, akik már birtokában voltak azoknak a készségeknek, amelyek kifejlesztésén én még csak dolgoztam. Faltam a könyveket a témában és azokra a dolgokra fókuszáltam, amelyek előmozdították fejlődésemet. Azóta is ezt teszem.

Amikor új emberekkel találkozom, felteszem nekik ezeket a kérdéseket: Szerinted kivel kellene megismerkednem? Melyik az a könyv, amelyet te már olvastál és nekem is el kellene elolvasnom? Hol jártál, ahova nekem is el kellene utaznom?

Bárkinek, aki el akar indulni ezen a tanulási ösvényen, tudatosnak kell lennie. Időt kell szánnia a fejlődésre. Fontossági sorrendet kell felállítania.”

Építs magadnak te is személyes fejlődési tervet a Sikerkóddal! Találkozzunk októberben, a kétnapos tréningen! Ha van kedved, nézd meg az egyperces ajánló videót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.