Kilenc teendő, ha problémával szembesülsz

“Nincs az a probléma, amit ne tudnál megoldani. Nincs az a nehézség, amin ne tudnál felülkerekedni. Mindig emlékeztesd magad arra, hogy az élet folyamatosan vizsgáztat téged és csak egyféleképpen tudsz megbukni: ha feladod.” Röviden ez lehetne a mottója a problémamegoldás egyik bibliájának, Brian Tracy talán leghasznosabb könyvének, a Töréspontnak (Bagolyvár kiadó, 2007.). Ebből gyűjtöttem össze neked 9 pontot, amely megmutatja, mi a teendőd, ha nehézségekkel nézel szembe. Ezek akkor is működnek, ha magánéleti problémákról van szó és akkor is, ha üzleti válsághelyzetről.

  1. Vállalj teljes felelősséget a helyzetért és a problémáért. Senkit ne hibáztass semmiért, fogadd el, hogy mindenki követ el hibát. Összpontosíts a megoldásra és a lépésekre, amelyeket a megoldás érdekében kell tenned.
  2. Minden problémában és válsághelyzetben keresd a jót és azt nézd, hogy milyen előnyöd származhat belőle. A probléma ugyanis sokszor nem más, mint lehetőség álruhába bújva.
  3. Higgy! Légy tökéletesen biztos abban, hogy legnagyobb problémádra is van megoldás, amit pontosan a megfelelő pillanatban fogsz meglátni.
  4. Sorolj fel három-öt tulajdonságot, amelyet másokban nagyra becsülsz és amilyen tulajdonságokat te is szívesen elfogadnál. Viselkedj úgy, mintha már most rendelkeznél ezekkel a tulajdonságokkal.
  5. Törődj magaddal úgy, mintha egy olimpiára készülő atléta lennél. Étkezz egészségesen, egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét és igyál rengeteg vizet minden nap. Tervezz be a napodba legalább 30 perc testmozgást.
  6. Minden nehézségből vonj le tanulságokat, keresd az értékes tapasztalatokat, képzeld el, hogy azért kerülsz szembe egy problémával, hogy az tanítson neked valamit, amit mindenképp tudnod kell, ha sikeresebb és boldogabb akarsz lenni.
  7. Rögtön tegyél céltudatos lépéseket a probléma megoldására. Tégy valamit, bármit, lényeg, hogy bátran vedd át a dolgok irányítását és törekedj a károk minimalizálására.
  8. Képzeld el, hogy tanácsadóként veszel részt az adott probléma megoldásában. Az a dolgod, hogy elemezd a tényeket és megoldási javaslatokat készíts a megbízód számára. Milyen kérdéseket tennél fel, mielőtt levonnád a következtetéseket?
  9. Határozd meg az előtted álló feladatok, megoldási lehetőségek közül a legfontosabbat, azt, amelynek teljesítése a legnagyobb mértékben javítaná a helyzetedet. Lépj akcióba!

Találkozzunk személyesen az októberi kétnapos Sikerkód tréningen! Megmutatom, milyen lépéseket kell megtenned ahhoz, hogy az álmaidból elérhető célok váljanak. Kattints a részletekért! Nézd meg az egyperces ajánló videót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.