Kilenc jel, hogy ideje váltanod

Mindenki érzi néha úgy, hogy zsákutcába jutott a munkahelyén. Amikor már hétfőn reggel is a hétvégét várja és csak a nyári két hét szabadság tartja benne a lelket. Amikor a munkával kapcsolatos rosszkedv minden másra is rányomja a bélyegét és már otthon sincs energiája beágyazni vagy elmosogatni. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen borzalmas állást könnyű otthagyni, de ez nem igaz. Hiszen félünk attól, hogy találunk-e másikat, hogy elő tudjuk-e majd teremteni a megélhetéshez szükséges pénzt, hogy a másik helyen milyenek lesznek a kollégák vagy épp a főnök. Mégis van, amikor nem érdemes tovább halogatni a döntést, amikor a folyamatos zsákutca-érzésre az egészséged is rámehet. Kilenc ilyen jelet gyűjtöttem össze (Krissy Brady nyomán).

  1. Ha reggelente rettegsz attól, hogy be kell menned

Mi történik amikor megszólal a telefonod ébresztője? Csendes pánikrohamot kapsz vagy frusztráltan belesírsz a párnádba? Érdemes végiggondolnod, pontosan mi bánt:

– egy bizonyos munkahelyi feladat vagy munkafázis?

– nem az, amin, hanem az, akikkel dolgozol?

– vagy egyszerűen unod a monotóniát?

Ha pontosan meghatározod, miért nincs kedved bemenni, akkor máris tisztábban látod, merre érdemes továbblépned.

  1. Ha már egyáltalán nem érdekel a munka, amivel foglalkozol

Semmi sem olyan lehangoló, mint az a munka, ami nem szolgálja személyes fejlődési céljaidat, vagy éppen kívül esik az érdeklődési körödön. Nem számít, milyen sokat fizetnek (és általában nem is fizetnek olyan sokat) – egy ilyen helyzet végül életed többi területére is kihat: lassan kiszívja belőled az összes lelkesedést és energiát.

  1. Ha úgy érzed, megakadtál

Van úgy, hogy egy munkahelyen már nem tudsz tovább fejlődni. Mindent megtanultál, amit a főnökeidtől el lehetett lesni, megmásztad a ranglétrát és a hely nem kecsegtet további lehetőségekkel. Ilyenkor ideje rápillantanod az álláshirdetésekre.

  1. Ha a munkahelyeden már nem vagy önmagad

A kollégáid ezt készséggel és könyörtelenül vissza fogják jelezni. Megjegyzik, hogy mindig fáradtnak tűnsz, hogy már nem mosolyogsz, hogy mintha kihunyt volna benned a tűz. Ebben a helyzetben talán te is bevallhatod magadnak, hogy már rég nem várod a munkanapot, inkább csak a túlélésre koncentrálsz.

  1. Ha a stressz fizikai tüneteket okoz

Amikor a munka leküzdhetetlen kihívássá válik, az előbb-utóbb nemcsak a gondolataidon, hanem a testeden is nyomot hagy. Lehet, hogy elkezdesz fogyni vagy hízni. Lehet, hogy indokolatlanul gyakran fáj a fejed, vagy rendszeresen rosszul alszol. Lehet, hogy mindig búskomor vagy. Ilyenkor más lehetőségek után kell nézned.

  1. Ha a főnöködet legszívesebben ördögűzőhöz küldenéd

Amikor a munkahelyi vezetőd említésére is bepánikolsz, amikor elfogadhatatlan hangnemben beszél veled, amikor már te magad is kezded elhinni, hogy alkalmatlan vagy bármire, akkor menekülj. Menj, mielőtt túl késő lenne – különösen akkor, ha többször is próbáltad visszajelezni, hogy emberségesebb bánásmódot vársz el és ő hevesen tagadta, hogy bármi gond lenne a viselkedésével.

  1. Ha negatív spirálba kerültél

Van, hogy te is tudod: már semmilyen erőfeszítést nem vagy hajlandó megtenni az adott munkahelyen. Nemcsak a munkádat hanyagolod el, hanem azt is, ahogy öltözöl, ahogy a kollégáiddal beszélsz, ahogy a legkisebb feladatnak nekiállsz (vagy épp neki sem állsz). Ébresztő! – menned kell.

  1. Ha nem jut időd magadra

Amikor olyan sokszor kell késő estig bent maradnod, hogy már nem is érzed embernek magad,  akkor kezdj el keresni egy olyan munkát, ahol magadra is jut időd. Mi értelme van a jó fizetésnek, ha épp csak élni nincs lehetőséged?

  1. Ha úgy érzed, hogy számkivetetté váltál

Néha egész egyszerűen már nem tudod elfogadni, ahogy a céged működik, vagy már nem hiszel abban, amit csinálsz. Minél kellemetlenebbül érzed magad, annál inkább itt az ideje a váltásnak. Keress egy olyan helyet, ahol azonosulni tudsz a hely szellemiségével is.

Ha lendületet akarsz adni a karrierednek (és az életednek) gyere el augusztus 26-27-én a kétnapos budapesti Sikerkód tréningre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.