Kilenc fontos kérdés, ha döntened kell

Minden áldott nap percről-percre, óráról-órára döntéshelyzetekbe kerülünk. Legtöbbször nem gondoljuk végig a döntéseinket: a rutinjaink vagy éppen az indulataink hajtanak bennünket. A kiváló író, Cheryl Richardson hívja fel a figyelmet arra, hogy ezekben a néha aprónak és jelentéktelennek tűnő döntéshelyzetekben mindig érdemes feltennünk magunknak néhány fontos kérdést, mielőtt határozunk. Akkor is, ha csak arról van szó, hogy az ebéd mellé válasszunk-e desszertet, akkor is, ha éppen készülünk igent mondani egy felkérésre, de akkor is, ha egy adott szituációt tudatosan is meg akarunk vizsgálni, mielőtt tovább lépnénk.

Ebben az írásban Cheryl Richardson kilenc kérdését osztom meg veled. Mind az önelfogadásodat szolgálja és mindnek az a feladata, hogy segítsen jó döntéseket hozni. Próbáld ki őket már ma!

  1. Ez a döntés egy inspiráló jövő felé indít el, vagy beleragaszt a múltba?
  2. Ez a döntés hosszú távú elégedettséget hoz nekem, vagy csak múló, azonnali örömöt?
  3. A magam jól felfogott érdekében teszem mindezt, vagy csak valaki másnak akarok a kedvébe járni?
  4. Azt veszem észre, ami rendben van, vagy folyton hibákat keresek?
  5. Ha megteszem, amire készülök, az növeli majd az energiaszintemet, vagy megfoszt az energiámtól?
  6. Azt, ami most történt, arra használom fel, hogy a tanulságai segítségével fejlődni tudjak, vagy arra, hogy hosszas, terméketlen önostorozásba kezdjek?
  7. Azzal, amit most teszek (vagy gondolok) az önelfogadás vagy az önszabotázs irányába haladok?
  8. Szeretetből vagy félelemből teszem azt, amit éppen teszek (vagy készülök megtenni)?
  9. Az isteni énem, vagy a gyarló emberi énem hozza éppen meg ezt a döntést?

Vedd észre, ahogyan az egyes kérdések mindig utat mutatnak a helyes döntéshez. Hiszen mindegyik azzal a céllal született, hogy tudatosítsa benned az önszeretet, az önelfogadás és az önérvényesítés fontos nézőpontját. És mindegyik abban segít, hogy megértsd azokat a valódi igényeidet, amelyek hosszú távú fejlődésedet szolgálják.

Találkozzunk személyesen június 2-3-án, a kétnapos Sikerkód tréningen! Kattints, hogy megtudd, mit ad neked a tanfolyam!

-Szalay Ádám, az Itt a TE időd! című könyv szerzője

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.