Javítsd a koncentrációd négy lépésben

Egy 2013-as kutatás szerint egy átlagos munkahelyen a dolgozók 53%-a szenved attól, hogy a kollégái folyton megzavarják a koncentrált munkavégzésben (Gensler Workplace Survey). Más tanulmányok pedig arra világítottak rá, hogy legalább 10-15 percre van szükségünk ahhoz, hogy újra teljes figyelmünkkel az előttünk álló feladatra tudjunk figyelni, miután megzavartak minket (Iqbal, S.T. és Horvitz, E., 2007.).

1. KÖRNYEZET Ahhoz, hogy mindezek ellenére fókuszáltan és eredményesen tudj dolgozni, elsőként a munkakörnyezetedet kell helyesen kialakítanod. Figyelj oda a kényelmedre – egy nyikorgó szék vagy egy fejed fölött villogó neoncső minden esélyedet tönkreteheti. Tégy a falra olyan természetfotókat, amelyek inspirálnak. Zárd ki a figyelemelterelés lehetőségét például azzal, hogy magadra csukod az ajtót – zajos irodában pedig azzal, hogy felveszel egy fülhallgatót, ezzel is jelezve, hogy épp nem vagy kapható egy jó kis beszélgetésre.

2. TÁPLÁLKOZÁS A koncentrációs készség javításához a megfelelő táplálkozás és a hidratáció is elengedhetetlen. Ne ülj le dolgozni anélkül, hogy reggeliztél volna. Igyál elegendő vizet napközben. Amilyen banálisnak tűnő tanácsoknak tűnnek ezek, olyan sokan nem fogadják meg őket…

3. FELKÉSZÜLÉS Ágyazz meg a koncentrált feladatvégzésnek! Küzdj meg az aggodalomra okot adó ügyekkel, mielőtt nekiállnál a munkának – például tudd le azt a nehéz hívást, amit szívesen halogatnál. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Zárd be a postafiókodat, ne hagyd, hogy a beérkező e-mail-ek felugró ablakai elvonják a figyelmed. Priorizáld a feladataidat: kezdd a legfontosabbal, aztán váltogasd a magas és alacsony koncentrációs szintet igénylő feladatokat, hogy néha tehermentesítsd az elméd.

4. TAGOLÁS Ne felejts el tartani néhány rövid szünetet – a huszonöt perc munka/öt perc pihenés kombináció sokaknak beválik. Jutalmazd meg magad, ha teljesítetted aznapi legfontosabb feladatodat!

És jusson eszedbe: augusztus 26-27-én kétnapos Sikerkód tanfolyam Budapesten! Fontos segítség ahhoz, hogy minden nagyra törő karriercélodat megvalósíthasd. Olvasd el, mit ad neked a kétnapos képzés: kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.