Írország legrosszabb sofőrje

​Gyorshajtás, tilosban parkolás, közúti veszélyeztetés – minden rossz, amit autóval el lehet követni. A tettes Prawo Jazdy, az időpont 2007., a helyszín Írország. A név szinte szitokszóvá vált a szigetország rendőrei között. Prawo-t sosem sikerült elkapni: mindig elkerülte a büntetést, mert számtalan irata volt. (A képen ezek közül kettőt is láthatsz.) 

Úgy tűnt, hogy minden kihágáshoz másik okmányt használ. Még a neme sem volt biztos. Hol nőként, hol férfiként tűnt fel a papírokon. Csak két dolog ismétlődött következetesen: a neve és lengyelországi származása. A Jazdy rejtély megfejtése végül rengeteg kellemetlen percet hozott a derék ír egyenruhásoknak. 

Az elszabadult Prawo miatt ugyanis egyikük végső elkeseredésében felvette a kapcsolatot Írország nagy létszámú lengyel bevándorló közösségével. Egy percen belül kiderült a kínos félreértés: Prawo Jazdy lengyelül egészen pontosan annyit tesz – VEZETŐI ENGEDÉLY. Nem személynév. Nem csoda, hogy nem sikerült elkapni; sem az, hogy annyi arca, és annyi okmánya volt a szemtelen sofőrnek… 

Hogyan használhatod ki a történet kínálta tapasztalatot a mindennapjaidban? 

Keresd meg a Prawo Jazdy-kat a saját életedben! Azokat a félreértéseket, vakfoltokat, amelyek miatt néha egy helyben jársz, amelyek miatt olykor kifolyik az idő a kezeid közül. Amikor téves a kiindulási alap (mint az, hogy Prawo Jazdy egy ember neve), akkor téves következtetésekre jutunk. Például olyasmivel foglalkozunk, ami lényegtelen. Pazaroljuk a rendelkezésünkre álló időt. 

Mondok egy egyszerű példát: feltérképeztük egyik ügyfelünk napi rutinjait és kiderült, sok ideje megy el azzal (vállalkozóról volt szó), hogy a munkái elvégzése után valamiért nem állítja ki rögtön a számlákat, hanem később személyesen viszi be azokat a megrendelőkhöz. Ő úgy gondolta, más is így csinálja; meg azt, hogy ez a szokás. Volt, hogy napi másfél-két órát utazgatott emiatt. Amikor felhívtuk a figyelmét arra, mennyi időt spórolhat, ha csak ezen a furcsa szokásán változtat, roppant hálás volt. Egy időrabló félreértéssel, egy Prawo Jazdy-val kevesebb…

Figyelj oda a napjaidra, amint kibontakoznak. Többször is tedd fel magadnak a kérdést: amit most készülök tenni, az valóban fontos számomra, valóban jelentős következményekkel bír a jövőm szempontjából, vagy inkább csak megszokásból csinálom? Mindig arra fókuszálj, ami eredményt hoz. Hatékony légy, ne tevékeny! (forrás: nowiknow.com)

Kezdd el az önfejlesztő tanulást a Sikerkóddal már ma – ingyen! Kérd népszerű Sikerlecke-sorozatunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.