Instant siker?! Vajon ki ő?

1955-öt írtunk, és Disneyland épphogy csak megnyitott a kaliforniai Anaheimben, amikor egy tízéves kisfiú besétált és munkát kért. Akkoriban még nem voltak olyan szigorúak a munkajogi szabályok, mint ma, úgyhogy a fiú végül lehetőséghez jutott: térképeket árusíthatott a látogatóknak, darabjáért 50 centet kapott.

Egy évvel később már a Disney varázsboltban dolgozott, ahol eltanult néhány trükköt az idősebb alkalmazottaktól. Begyakorolt néhány viccet is, és a bűvésztrükkökkel, meg a tréfákkal elszórakoztatta a betérőket. Hamarosan arra is rájött, hogy nem feltétlenül a bűvészkedés érdekli: sokkal inkább az, hogy felléphessen, bármivel. A kisfiú úgy döntött, hogy humorista lesz.

Gimnazista korában már kisebb klubokban lépegetett fel Los Angelesben és környékén. Kevesen voltak rá kíváncsiak, és a stand-up szám is rövid volt, amit előadott. Volt, hogy teljesen üres volt a klub, és el is maradt a fellépés.

Középiskola végére a száma először 5 percesre nőtt, aztán tíz percesre. 19 évesen pedig már heti rendszerességgel lépett fel klubokban, és a műsora 20 percesre nyúlt. Persze a közepén még el kellett mondania egy verset, hogy kitöltse az időt, de mégis.

Még egy évtizedet töltött el azzal, hogy kísérletezzen, javítgassa és tökéletesítse a fellépéseit. A tévében vállalt munkát, hogy megismerje a médiavilág. A hetvenes évek közepén már rendszeres vendége volt a Tonight Shownak és a Saturday Night Live-nak.

15 év kemény munka után megérkezett az életébe a siker és a nagy áttörés. 85 város 90 nap alatt. 20 ezer fős közönség Ohio-ban. 45 ezer eladott jegy egy New York-i show-ra. Mintha katapult röpítette volna a csúcsok csúcsára.

Steve Martinnak hívják. Az egyik kedvenc komikus színészem. A Roxanne, az Örömapa, A Riviéra vadorzói és az L.A. story, a dilis város sztárja. Összvagyonát 130 millió dollárra teszik.

Mi a történet üzenete? Hogy legtöbbször csak a csillogásra vagyunk kíváncsiak. A tündérmesére: itt van egy fickó, aki hirtelen itt termett a semmiből, és mindenki ünnepli. Instant siker! Óriási szerencse! Bárcsak velem is megtörténne – vagyon, hírnév, egy csapásra.

Hát nem. A sikert meg kell alapozni. És csak akkor lesz erőd az alapozáshoz, ha imádod, amit csinálsz. Ha nem zavar, hogy néha kudarcot vallasz. Na jó – ha nem zavar, hogy rengetegszer kudarcot vallasz. Ha elviseled, hogy az elején kinevetnek. Ha akkor is bízol magadban, amikor senki más. Mert tudod, hogy van időd tökéletesíteni a számod, vagy a terméked, vagy a szolgáltatásodat. Hogy egyszer úgyis megérkezik a várva-várt áttörés. És akkor mosolyogva hallgatod majd, amint azt mondják: na tessék, ennek is az ölébe pottyant a siker. Mert csak te tudod, mennyi lelkesedés, mennyi munka és hány évnyi kitartás van mögötte.

Ha kedvet kaptál egy kis alapozáshoz, hadd ajánljam figyelmedbe a kétnapos Sikerkód tréninget. Jövőképalkotás, célkitűzés, célmegvalósítás – augusztus 27-28, Budapest.

Comments are closed.