Hét sikertitok: hogyan lett Spielberg világhírű?

A Hollywood-i folklór szerint Steven Spielbergből végül is úgy lett világhírű rendező, hogy egyszerűen elszakadt a csoportjától, amikor fiatalon, látogatóként először tette be a lábát a Universal Studios területére. A 17 éves Spielberg azért szánta el magát cselekvésre, mert a vezetett túra nem kalauzolta el őt a valódi forgatások helyszínére, ő viszont mindenképpen meg akart nézni egy készülő filmjelenetet. Végül a vágórészleg vezetőjével találkozott, akivel egy órán át beszélgetett, és akinek megtetszettek Spielberg korai filmötletei, alkotásai. Így nem buktatta le.

Másnap, a visszatéréshez szerzett egy aktatáskát, felvett egy öltönyt és határozott léptekkel elsétált az őrök előtt. Bent a stúdió udvarán talált egy elhagyott lakókocsit, amelyre öles betűkkel kiragasztotta, hogy Steven Spielberg, rendező. Folyamatosan kérdezgetett, kapcsolatokat építgetett, beszélgetett rendezőkkel, vágókkal, forgatókönyvírókkal. Végül húszévesen, amikor már otthonosan mozgott a stúdió területén, hétéves szerződést kapott egy televíziós sorozatmegrendezésére.A többi már történelem: minden idők 10 legnagyobb kasszasikere közül négyet ő rendezett: köztük az E.T.-t, amely a mai napig az egyik legnagyobb közönség kedvenc.

Tony Robbins, aki viszont a személyiségfejlesztés nagyágyúja, egyik munkájában egyebek mellett éppen Spielberg példáján vezeti le a siker alapvető receptjét. A sikeres emberekre Robbins szerint általában hét olyan közös tulajdonság jellemző, amelyet kifejlesztettek magukban, amely fő mozgatórugóként viszi előre őket az életben, amelyet akár el is leshetünk tőlük.

Első jellemző: szenvedély! Ez az, ami erőt és értelmet ad az életnek, ez az ami segít abban, hogy céljainkért sokáig fennmaradjunk, aztán korán keljünk; ez az a lökés, amely arra sarkall minket, hogy többet tegyünk az álmainkért, mint az átlagember.

Második jellemző: hit és meggyőződés! Azon meggyőződésünk, hogy kik vagyunk valójában és mire vagyunk képesek, nagyban meghatározza, hogy mit érhetünk el az életünkben. A sikeres emberek nem a korlátokban hisznek, hanem a lehetőségekben. Az elvárásaikat nem a félelmeik határozzák meg, hanem az az elképzelés, hogy még a csoda is lehetséges.

Harmadik jellemző: stratégia! Az erőforrások önmagukban kevésnek bizonyulhatnak, ha erőfeszítéseinket nem tereljük mederbe. Spielberg esetében is kellett a szenvedély és a meggyőződés mellett egy haditerv ahhoz, hogy az álmát valóra válthassa: nagyon is tudatosan építette ki azokat a kapcsolatokat, amelyek aztán hozzásegítették a sikerhez.

Negyedik jellemző: világos értékek! A legjobb stratégia is csak akkor működik, ha összhangban van a belső értékrendünkkel. Ha ezzel ellentétes, akkor értékütközés jön létre és a sikerünk legfeljebb időleges lehet. Bűntudatot érezhetünk, szégyent és ha nem vigyázunk, törekvéseinknek pl. egy nem várt betegség vethet véget. Köznapi példával: figyeljük csak meg a nemdohányzó trafikost, vagy a vegetáriánus hentest. Virágozhat az üzletük? Nem valószínű…

Ötödik jellemző: energia! A kiválóság felé nem lehet lassan poroszkálni. A sikeres emberek megragadják a lehetőségeket, élnek velük, formálják őket. Szinte megszállottan vetik magukat a munkába vagy éppen az önkifejezés művészi formáiba.

Hatodik jellemző: kötődési képesség! A sikeres emberek megtanulnak kapcsolatokat építeni, megtartani és kamatoztatni. Szinte mindenkivel megtalálják a hangot, még akkor is, ha más meggyőződésű emberekről van szó.

Hetedik jellemző: mesteri kommunikáció! Ez alatt Robbins az önmagunkkal folytatott kommunikációt is érti: vagyis a sikeremberek megtanulják úgy magyarázni/keretezni a velük történő eseményeket, hogy az növelje az önbecsülésüket vagy legalábbis ne csorbítsa az önmagukba vetett hitüket. Mindemellett képesek arra is, hogy álmaikat, jövőképüket, terveiket úgy vázolják másoknak, hogy azok is átérezzék mindezek lelkesítő hatását, nagyszerűségét és örömét. A sikeres emberek kiváló kommunikációjukkal társakat és követőket gründolnak maguknak és csapatot építenek céljaik megvalósításához.

HA TE IS KÉSZEN ÁLLSZ SAJÁT SIKERED MEGALAPOZÁSÁRA, AKKOR TERVEZD ÚJRA AZ ÉLETED ÉS TÖLTŐDJ FEL POZITÍV STRATÉGIÁKKAL! TALÁLKOZZUNK AUGUSZTUS 26-27-ÉN, A NYÁR EGYETLEN KÉTNAPOS SIKERKÓD TRÉNINGJÉN!

Comments are closed.