Hat hiba, amivel sikerünket szabotáljuk

Sokszor találkozom olyan emberekkel, aki valahogy nem jutnak egyről a kettőre az életben. Egy dolog közös bennük: szerintük mindig más a hibás. A főnökük, aki nem ismeri el őket. A párjuk, aki nem támogatja őket. Vagy a rossz családi háttér. A pénzhiány. A gyenge iskoláztatás. A gazdasági helyzet. A rossz génjeik, amelyeket a szüleiktől örököltek. Folytathatnám holnap reggelig.

Egy biztos: kívülről könnyen észrevehető, mit rontanak el. Milyen gondolkodási csapdák hátráltatják őket. Milyen negatív hitek húzzák vissza őket. Miként állnak saját sikerük útjába.

Az amerikai Forbes magazin nemrég összegyűjtötte, mi a hat legjellemzőbb módja annak, ahogy sok ember szabotálja az életét. Tanulságos lista, ezt osztom meg veled.

  1. Nem húznak meg erős határokat. Az, hogy megfeleljenek másoknak, sokkal fontosabb számukra, mint hogy maguknak megfeleljenek. Nem tisztázzák az értékeiket, az igényeiket, a jövőképüket és mindenre – de tényleg mindenre – igent mondanak. A főnökök, barátok, rokonok boldogan rájuk telepszenek, ők pedig szépen lassan felőrlődnek a teljesíthetetlen vállalásban, hogy mindenkinek a kedvére tegyenek.
  2. Nem tanulták meg, hogy céljaik elérését szolgáló döntéseket hozzanak. Na persze: hiszen nem is tűztek ki célokat. Így aztán, ha választásra kényszeríti őket az élet, nem látnak tisztán – nem tudják merre induljanak.
  3. Gyengén kommunikálnak és pótolhatatlan hidakat égetnek fel. A sikeres ember mindig tisztán, magabiztosan és szenvedéllyel beszél, de – és ez egy nagyon fontos DE – a kedvesség és a többiek tisztelete határozza meg a kommunikációját. Akik szabotálják a sikert, azokra jellemző, hogy vagy alulról vagy felülről közelítik meg a beszélgetőtársat. Ha “felbeszélnek” valakihez, az nem veszi őket partnerszámba. Ha “lebeszélnek” a másikhoz, azzal sebeket ejtenek és így lehetetlenítik el magukat.
  4. Nem építenek maguknak támogató közösséget. Ha csak a munka világára gondolunk: senki sem tud hosszú távon érvényesülni, ha egyedül próbálkozik. Azé lesz a siker, aki kapcsolatokat épít, aki támogatókat szerez, aki nem áltatja magát azzal, hogy “elég, ha tisztességgel végzem a munkám”.
  5. Inkább követnek, mintsem vezetnek. Sosem merik kezükbe venni életük irányítását, így aztán mindig az történik, ami másnak fontos. Még saját sorsuk felett sem vállalják a kapitányi szerepet. Pedig a siker első lépése az, ha saját magadat tudod vezetni és motiválni, ha saját életedben te magad vagy a főnök.
  6. Nem megoldani akarják a problémáikat, hanem elviselni. Amikor az életük zsákutcába kerül, nem tesznek semmit. Nem hagyják ott a gyűlölt munkahelyet, nem lépnek ki a negatív kapcsolatokból. Ha kiégnek, nem keresnek kiutat. A boldogtalanság nem sarkallja őket tettekre. Sorsuk passzív elszenvedőjévé válnak.

Feladat: válaszd ki a listából azt, amiből magadra ismertél (ha van ilyen). Fogalmazd meg, milyen lépés megtételére sarkall a felismerés. És kezdd el a változtatást azonnal!

Jusson eszedbe: augusztus 26-27-én kétnapos Sikerkód tréning Budapesten. Gyere el és tanuld meg, hogyan valósíthatod meg nagyra törő céljaidat!

Comments are closed.