Három tipp, hogy elérd céljaidat

 

Alább három tipp, amely segít abban, hogy elérhesd a céljaidat, azokat a dolgokat, amelyekre igazán vágysz.

1. Akard nagyon!

Napoleon Hill, klasszikussá vált könyvében, a Gondolkodj és gazdagodj-ban azt írja: „Minden elért eredmény kezdőpontja a vágy. Tartsd ezt mindig észben. A gyenge vágyak gyenge eredményeket szülnek, mint ahogy a kis tűz is kis meleget ad csak.” Nagyon erősen kell vágynod célod megvalósítására ahhoz, hogy megtedd a szükséges lépéseket. Ha képes vagy látni magad, amint elérted a célod és tényleg akarod, hogy megvalósuljon, akkor képes vagy eltökélten küzdeni és kitartani. Akkor is, ha éppen nehezebb napod sodor eléd az élet. A csodák akkor történnek meg, ha teljes szívvel veted magad a feladat megoldásába.

2. Tervezz hatékonyan!

Stephen Covey, a Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című best-seller írója mondja, hogy: „Minden dolog megteremtése két lépcsőben történik. Először mentálisan, aztán fizikálisan. Bizonyosnak kell lenned abban, hogy az első, a mentális teremtés tervrajza tökéletes: arról szól, amit akarsz és mindent jól végiggondoltál. Aztán jöhetnek a téglák és a malter. Mindennap bemész majd a tervező irodádba, előhúzod a tervrajzot és kiadod az építkezéshez szükséges napi utasításokat. A végcélra összpontosítva kezded meg a munkát.” Jól kell tervezned, hogy jó térképet kapj a célod megvalósításához. Ha kudarcot mondtál a tervezés során, megtervezted a saját kudarcodat.

3. Naplózd a haladásod!

Diana Scharf Hunt, elismert személyiségfejlesztő és időgazdálkodás-guru írja, hogy: „A célok olyan álmok, amelyeket határidővel láttunk el.” Ezért fontos, hogy naplózd a haladásod. Kövesd figyelemmel, hogy a megfelelő ütemben jutsz –e előre célod megvalósulásáért dolgozva. Írj mindig következő – megteendő – lépést és tűzz ki ahhoz is határidőt. Ha elmaradásban vagy, kérj tanácsot, vagy hozd magad más módon lendületbe (olvass inspiráló könyveket, tanulj újdonságokat az időgazdálkodásról vagy a célkitűzésről).

– Szalay Ádám

Comments are closed.