Három lecke egy szélhámostól

Nem is akármilyen szélhámostól. Frank Abagnale minden bizonnyal a világ legismertebb szélhámosa. Tom Hanks nyomozott utána és Leonardo DiCaprio alakította őt a Kapj el, ha tudsz! című filmben. Ugyanis sok más filmkarakterrel ellentétben Frank Abagnale nagyon is létező figura. Ma is él, idén 69 éves.  Íme, az ő elképesztő története és három fontos tanulság, amelyet Frank “munkásságából” megtanulhatunk.

Frank Abagnale először saját édesapját verte át: a tizenhatodik születésnapján fiának ajándékozott öreg autóhoz apja – vesztére – adott neki egy üzemanyagkártyát is. Frank rájött, hogyan üzletelhet a benzinkúton dolgozókkal, szerte New Yorkban. Megbeszélte velük, hogy különféle árukkal terheljék a kártyáját, és adják neki az ellenérték egy részét, cserébe megtarthatják az árut. Két hónap leforgása alatt Frank 14 garnitúra autógumit, 22 akkumulátort és nagy mennyiségű benzint “vásárolt”.

Ezután csekkeket kezdett hamisítani: öt év alatt kis tételekben több mint 2,5 millió dollárt (mai értéken 17,5 millió dollárt, több mint 5 milliárd forintot) csalt ki számos személyazonosságot használva számtalan banktól. De itt már nem volt megállás: a világ leghíresebb szélhámosa számos szerepben remekelt.

Hamisított egy tanári diplomát és egy teljes szemeszteren át szociológiát tanított egy egyetemen. A diákjai imádták. Hamisított egy harvardi ügyvédi bizonyítványt, letette Louisiana államban a joggyakorláshoz szükséges vizsgákat, és 19 évesen állást szerzett a Louisiana-i Ügyészi Hivatalban. Majdnem egy éven át egy szülészrezidens-főnököt személyesített meg egy georgiai kórházban Frank Conners álnév alatt.

Ja, és “pilóta” is volt, a Pan Am-nél. A légitársaság becslései szerint becslései szerint Abagnale 16 és 18 éves kora között legalább másfél millió km-t repült több mint 250 járaton, és 26 országban járt a légitársaság költségein, legtöbbször műszakra utazó pilótának öltözve, utasként. Ez idő alatt a hoteleket is ingyen használhatta, a szállástól az ellátásig mindent a légitársaságnak számláztatott. Abagnale állítása szerint a valódi pilóták gyakran megkérték, hogy menet közben vegye át az irányítást. Az egyik ilyen alkalommal 9000 méter magasságban vette át az irányítást, és bekapcsolta a robotpilótát, ahogy a könyvében írja: “nagyon is átéreztem, hogy 140 élet sorsa van a kezemben, az enyémet is beleértve … mivel nem tudtam repülőt vezetni”.

Frank végül Franciaországban bukott le és a perpignan-i börtönben kötött ki. Másfélszer másfél méteres magánzárkába vitték, ott sínylődött egy éven át: kenyéren és vízen, lámpa és ablak nélkül, a wc-je egy vödör volt, amit hetente egyszer ürítettek. Majdnem belehalt a fertőzéseibe, mire átszállították Amerikába. Fiatal emberként szabadult és hatalmas ötlettel folytatta karrierjét: felajánlotta a szolgáltatásait egy banknak. Megtanította az alkalmazottaknak, hogyan buktassák le az olyan csalókat, mint ő… Hamarosan az FBI is felfigyelt a fehér galléros bűnözés fenegyerekére, a Szövetségi Nyomozó Iroda leszerződtette a megtért csalót – Frank Abagnale máig tanácsadóként dolgozik a szövetségieknél.

Mit tanulhatunk tőle? (a képen az igazi Frank Abagnale-t láthatod Leonardo DiCaprio mellett)

  1. Még a szélhámos sem lehet sikeres tanulás nélkül. Frank nyolchétnyi, folyamatos tanulás után tette le az ügyészi vizsgát Louisiana-ban. Kétszer megbukott, harmadszorra átment, ebben nem csalt. “Abban az időben Louisiana megengedte, hogy tetszőleges alkalommal próbálkozz a vizsgán. Nem kellett mást tenni, mint a hibás válaszokat újratanulni.” Pilótaként megtanulta a szakzsargont, fejből tudta, mennyit fogyaszt óránként egy 707-es utasszállító, sőt azzal is tisztában volt, hogy a nyugatra repülő gépek páros számú magassági szinteken repülnek, míg a keletre tartók páratlan számúakon.
  2. Szélhámosként is nélkülözhetetlen, hogy lehetőségekben gondolkodjunk. A fiatal Frank Abagnale természetesen gátlástalan bűnöző volt és elítélendő, amit tett, mégis érdemes meglátni, hogy a gondolkodására a lehetőségfókusz és nem az akadályfókusz volt jellemző. Az utóbbira az jellemző, ha egy megoldandó feladatról az jut eszünkbe, miért nem fog sikerülni. Frank azt kereste: hogyan sikerülhet mégis? Az egyik egyetemi beszédében Frank leírt egy esetet, amikor észrevette a helyet, ahol a légitársaságok és autókölcsönző cégek – mint pl. a United Airlines és a Hertz – elhelyezték a napi pénzbevételüket egy csomagban, és egy dobozba dobták őket a reptér területén. Magát biztonsági őrnek álcázva – egy boltban vásárolt egyenruhát viselve – elhelyezett egy “Nem működik, adja át a csomagot a szolgálatban lévő biztonsági őrnek” feliratot a dobozon, így gyűjtve be a pénzt. Később felfedte, hogy szinte képtelen volt elhinni, hogy az ötlet beválik: “Hogy nem működhet egy letétbe helyező doboz?”
  3. A jövődet nem a múltad határozza meg – de érdemes tanulnod belőle. Ez a legfontosabb lecke. Frank Abagnale élhette volna a kiszabadult rabok szokványos, sanyarú életét: alkalmi munkák, alacsony bérek, visszasodródás a bűn világába. De ő addig gondolkodott, amíg ki nem találta, hogyan hasznosíthatná az addig összeszedett tudását – immár legálisan. Ő maga ajánlotta fel a segítségét a banknak: volt hozzá mersze és önbizalma. A második karrierje is figyelemre méltó – a mai napig tisztelet és megbecsülés övezi a munkáját.

Comments are closed.