Ez volt Steve Jobs sikertitka

Kétségtelenül látnok volt. És zseniális üzletember. Már életében legendák övezték. Sokan, sokféleképpen próbálták megfejteni a titkát. Számomra a legtömörebben Carmine Gallo író foglalta össze, mitől vált Steve Jobs a legek legjévé. A mai blog az Apple társalapítójáról, az innováció mesteréről szól. Arról a hét irányelvről, amely Gallo szerint mindvégig vezérelte Jobs tevékenységét.

  1. irányelv: Azt csináld, amit szeretsz! – Steve Jobs egész életében a szívére hallgatott és szerinte ennek köszönhette azt, amit elért.
  2. irányelv: Hagyj nyomot a világegyetemben! – Jobs hasonlóan gondolkodó emberekkel vette körül magát. Olyanokkal, akik osztották jövőképét és segítettek az ötleteiből “világmegváltó” innovációkat létrehozni.
  3. irányelv: Indítsd be az agyadat! – Innováció nem létezik kreativitás nélkül. Steve Jobs számára a kreativitás a dolgok összekapcsolásának művészete.
  4. irányelv: Álmot árulj, ne terméket! Jobs számára az Apple terméket vásárlók nem fogyasztók voltak, hanem álmokkal, vágyakkal és célokkal teli emberek. Olyan termékeket alkotott, amelyek segítenek ezeket az álmokat valóra váltani.
  5. irányelv: Mondj nemet ezer dologra! – Jobs szerint az egyszerűség a végső kifinomultság. Szerinte az innováció a szükségtelen dolgok elhagyását jelenti, mert így tud teret kapni az, ami fontos.
  6. irányelv: Hozz létre őrülten jó élményeket! A Jobs által nyitott Apple bolthálózat lett a fogyasztói kiszolgálás arany-sztenderdje. Mély és tartós érzelmi kapcsolatot létesített a vásárlóival.
  7. irányelv: Légy a kommunikáció mestere! – Jobs volt a világ legkiemelkedőbb vállalati történetmesélője, aki művészi szintre emelte a termékbemutatókat. Tudta, hogy nem elég a jó ötlet, lázba is kell hozni az embereket. (Forrás – Carmine Gallo: Steve Jobs, az innováció mestere, HVG 2012)

Feladat mára: válassz ki egy irányelvet, amelyet be tudsz építeni az életedbe, és tervezd meg, mi lesz az első lépés (amelyet záros határidőn belül megteszel)! A lényeg: nem kell feltalálni a spanyolviaszt, viszont érdemes alkalmazni azokat a bevált ötleteket, amelyek másokat sikerhez segítettek.

És gyere el a kétnapos Sikerkód tréningre, hogy megismerhesd a Canfield-féle sikeralapelveket is: kézzel fogható stratégiákat és egyszerű, megtehető lépéseket mutatok, amelyekkel könnyűszerrel átformálhatod az életed! Kattints és olvass bővebben az októberi tanfolyamról!

Comments are closed.