Bye-bye kacatok!

Az ember már csak olyan, hogy ha nem figyel oda következetesen, ha nincs résen, akkor a kacatok előbb-utóbb kitúrják a saját lakásából. Elárasztják a polcokat, aztán benyomulnak a szekrények alá, megjelennek a szekrények tetején, a padláson, a garázsban. Még a fiókok sincsenek tőlük biztonságban. A kacatok egyre csak gyűlnek, változatos formákat öltve: olykor elolvasatlan magazinokként az asztalon, néha befizetetlen számlákként és feladatlan levelekként a konyhapulton, megint máskor olyan ruhákként a gardróbban, amiket már nem is szoktunk viselni. A kacatok a fejünkre nőnek. Már, ha nem teszünk ellenük valamit. 

Mint bármilyen más feladat esetében, itt is érvényes a szabály: kezdd kicsiben. Tedd egyszerűvé! Egyetlen pontra fókuszálj. Tölts vele tíz percet. Tüntess el egy kupacot. És naponta egy kis időt szánva a munkára, négyzetméterről négyzetméterre haladva, alakítsd ki a zéró kacattolerancia-zónád, amely aztán egyre nagyobb és nagyobb teret nyerve végül hozzásegít életed és élettered megtisztításához. 

1.Teremts időt a munkához! A kacatmentesítés szokására nem kell rengeteg időt szánnod. Elég a napi 10 perc is, ha azt rendszeresen ennek szenteled. Döntsd el, mikor tudsz időt szakítani erre a fontos feladatra: ébredés után, vagy miután hazaértél a munkából? Netán akkor, amikor este már elcsendesedett a lakás? 

2.Nézz ki egy problémás helyet! Ez is lehet kis felület: az íróasztalod egy része, vagy a konyhapult egyik szeglete, az egyik szekrény alja, vagy egy fiók. Mindegy, mivel kezded, a lényeg, hogy elkezdd! 

3.Szedj össze mindent a problémás helyről és kupacold egymásra a dolgokat! Ez a kupac jelképezi majd a tevékenységlistádat. Végig kell menned a kupacon és akkor hagyhatod abba a munkát, amikor végeztél. 

4.Alaposan vizsgálj meg minden elemet a kupacban! Tedd fel magadnak a kérdést: igazán fontos ez számomra? Használom rendszeresen? Ha nem, szabadulj meg tőle. Add oda ajándékba, vidd be egy jótékonysági intézménybe, vagy tedd fel a netre és add el. A “megtartandók” listája nem lehet túl hosszú. Hozz gyors döntéseket! 

5.Találj otthont a maradóknak! A megtartandó dolgokat el kell pakolnod. Gondold végig, hol laknak majd attól kezdve. Mondd el a családtagoknak is, hogy mi a tárgyak új otthona és tartsd (tartasd) be következetesen a döntésedet. A kacatmentesítés erről szól: alaposan meghányod-veted magadban, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre valóban szükséged van. És csak azokhoz ragaszkodsz. Nem kell teljesen kiürítened a lakást, ez életszerűtlen ötlet. Csak döntsd el, mi az, ami számít. És dobj ki minden mást. (forrás: Leo Babauta, Zenhabits)

Comments are closed.