Azonosítsd komfortzónád határait!

 

A könyvbéli kereskedő, Eric, azt meséli, hogy kezdő volt a ruhaüzletben, amikor először találkozott a cég körzeti igazgatójával, Harolddal. Eric szeretett volna jó benyomást tenni a nagyfőnökre. És úgy tűnt, rámosolygott a szerencse: nem sokkal Harold érkezése után bejött egy férfi, aki teljes ruhatárat kért tőle. 1000 dollárnyi pénzt költött el Ericnél. A fiatal kereskedő büszkén sétált oda Haroldhoz, hogy begyűjtse a dicséretet. Harold azonban egykedvűen nézte a fiatalembert. Végül feltette kérdést: Csak kíváncsiságból, mire mondott végül nemet ez a vevő? Eric nem értette. A férfi az imént vett tőle egy öltönyt, egy sportzakót, több inget, zoknit, szíjat, alsóneműt. Vajon mire gondolhat Harold?

Harold egy kicsit kivárt, majd higgadtan folytatta: Eric, azt már tudjuk, hogy a vevő mire mondott igent. Most azt szeretném tudni, mire mondott nemet? Ericnél lassan leesett a tantusz. Az előző vevő semmiresem mondott nemet. Harold bevitte a kegyelemdöfést: Akkor honnan tudtad, hogy már végzett?

Eric ekkor döbbent rá, hogy nem a vevő zárta le az üzletet, hanem ő maga. Minden bizonnyal azért, mert a vásárló elérte azt a pénzügyi küszöböt, amely Ericnél bekapcsolta a képzeletbeli termosztátot. Ez volt Eric komfortzónájának a felső határa: ő maga soha nem költött 1000 dollárnál többet egyszerre. A vevő talán túllépte volna ezt a képzeletbeli küszöböt, de Eric megálljt parancsolt neki. És ezzel a saját jutalékát sem engedte tovább emelkedni.

Tanulság: azonosítsd életed minél több területén a küszöböket, hogy végre átléphess rajtuk!

Comments are closed.