Az optimisták 10 pontja

Valamikor a kilencvenes évek legvégén találkoztam Budapesten egy bogotai fiatalemberrel. Pszichológus volt, az ELTE tanára. De nem ez fogott meg benne, hanem az ellenállhatatlan mosolya. Az elképesztő életigenlése. Cronio Pereznek hívták.

Cronio mesélte, hogy amikor megérkezett Kolumbiából, és bejött a reptérről a fővárosba, rögtön feltűnt neki, hogy a magyarok milyen komorak. Hogy keveset nevetnek. És még kevesebbet táncolnak. Úgyhogy Cronio fogta magát és azon melegében megalapította az Optimista Klubot. Nem sokkal később én már az 1972-es sorszámú tagkönyvet kaptam. Rögtön az ELTE vak telefonközpontos nénije után léptetett be. A néni azt mesélte, hogy Cronio visszaadta az életkedvét és a segítségével megtalálta a boldog élet kulcsát.

A mai napig a fülemben van az az imádni való “optimista dal”, amit Cronio írt és rögtön a belépésem után el is énekelt nekem saját gitárkísérettel. “Optimiszta dal, optimiszta kluub…” Utánozhatatlan latin akcentusa volt és az egész úgy szólt, hogy szinte láttam közben a háttérben szambázó dél-amerikai karneváli tömeget.

 

Cronio sajnos már nincs köztünk, közlekedési balesetben halt meg még 2003-ban, a Szentendrei úton. De a lelkesedése máig itt van, ha rágondolok, tudom, hogy az élet csodaszép és minden percét meg kell ragadnunk. A napokban – takarítás közben – előkerült a régi tagkönyvem és a hátoldalán az optimista szabályzat. Szeretném veled megosztani Cronio 10 pontját:

  1. Soha ne add fel!
  2. Hinned kell önmagadban, hiszen képes vagy kitűzött céljaidat elérni, ha képességeiddel összhangban vannak. Légy türelmes és kitartó!
  3. Légy segítőkész és kedves társaiddal!
  4. Mindig jól fontold meg jelentős döntéseidet!
  5. Nehéz helyzetekben is optimistának kell maradnod!
  6. Gondjaidat, de örömeidet is oszd meg barátaiddal, szeretteiddel!
  7. Összpontosíts a jelenre! Ha így teszel, a sebek idővel begyógyulnak.
  8. Az emberekben inkább a közös vonásokat igyekezz megtalálni, ne a különbségeket!
  9. Védd a természetet, csak így élhetsz harmóniában a környezeteddel!
  10. Egy mosollyal többet érsz el, mint gondolnád. A humor, a pozitív hozzáállás segít, hogy mindig tudd: az élet szép.

Töltődj fel te is pozitivitással, önbizalommal és energiával: találkozzunk október 14-15-én, az ősz egyetlen nyílt Sikerkód tréningjén! Kattints, hogy megtudd, mit ad neked a tanfolyam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.