Az okos lány meséje

Mindig ezt halljuk: lépj ki a megszokott keretek közül! Gondolkodj “a dobozon kívül”! Az okos lány történetét azért kedvelem, mert konkrét példán mutatja be, hogyan is kell ezt csinálni. Vajon meg tudod oldani a fejtörőt te is? Olvass tovább, hogy megtudd, mitől is volt olyan okos az a bizonyos okos lány…

Évszázadokkal ezelőtt egy kis itáliai városban egy kereskedő nagy bajba került. Rengeteg pénzzel tartozott a helyi uzsorásnak és nem tudta megadni a tartozását. A gondokat csak tetézte, hogy az uzsorás szemet vetett a kereskedő gyönyörű lányára. Üzletet ajánlott. Ha a kereskedő hozzá adja a lányát, hajlandó elfelejteni a követelését. Az ifjú hölgy hallani sem akart az üzletről.

Erre a kereskedő a következőt javasolta. Rakjanak egy üres zsákocskába egy fehér és egy fekete kavicsot. A lány húzzon egyet közülük. Ha a feketét húzza, az uzsorás felesége lesz és apja megszabadul az adósságtól. Ha a fehéret húzza, nem kell hozzámennie az idős férfihez, de az apja adósságát mégis elengedi. Viszont, ha nem húz kavicsot, az apja az adósok börtönébe kerül.

A háromfős társaság épp egy kavicsokkal felszórt ösvényen állt. Miközben beszélt, az uzsorás lehajolt és felvett két kavicsot. Az éles szemű fiatal hölgy rémülten vette észre, hogy a férfi két fekete kavicsot rejt a szatyorba. De nem maradt sok ideje töprengeni, mert az uzsorás már tartotta is az aprócska zsákot: húznia kellett.

Mit tettél volna a lány helyében? Töprengj egy kicsit, aztán mondom a megoldást. Tartsd fejben, amit a történet elején mondtam. Így hangzott: lépj ki a megszokott mederből!

Nos, a gondos elemzés valószínűleg három lehetőséget tárd fel előtted:

  1. A lánynak vissza kell utasítania a felkérést, nem húz kavicsot.
  2. A lánynak meg kell mutatnia, hogy két fekete kavics van, így leleplezve a csaló uzsorást.
  3. A lánynak ki kell húznia az egyik kavicsot, így feláldozva magát, hogy megmentse édesapját a börtöntől.

A fenti történet abban a reményben íródott, hogy illusztrálja: a legjobb megoldásokat nem mindig a megszokásaink diktálta gondolkodás hozza. Hanem az, ha kilépünk a megszokott mederből. Így tett a történetben szereplő hölgy is.

Kivette a kavicsot, majd ugyanazzal a mozdulattal le is ejtette a földre, a többi közé. “Ó, milyen ügyetlen vagyok.” – hebegte. “Az izgalomtól remegett a kezem. De semmi baj.” – folytatta. “Könnyűszerrel megtudhatjuk, hogy melyik kavicsot választottam, hiszen a másik még bent van a zsákocskában.”

Az uzsorás kényszeredett mosollyal mutatta fel a fekete kavicsot. Nem vállalta fel a csalást, inkább futni engedte a lányt és az apját. A sajátos megoldás segítségével az ifjú hölgynek sikerült egy reménytelennek tűnő helyzetet előnyére fordítani – és megnyerni.

A sikered leginkább a hozzáállásodon múlik.

Tanuld meg te is a Sikerkód segítségével, hogyan hozhatod ki a legtöbbet az életedből, hogyan válhatsz sorsod elszenvedőjéből, sorsod alakítójává! Találkozzunk júniusban, a kétnapos tréningen

– Szalay Ádám, az Itt a te időd! című könyv szerzője

Comments are closed.