Amit nem tudtam Edisonról

Nemrégiben egy netes interjúban láttam, ahogy a világhírű vállalatépítő, Elon Musk, az elektromos autócsoda, a Tesla atyja és a PayPal kitalálója a beszélgetés során megkapja a kötelező kérdést: őt, a sikeres milliárdost, mely könyvek inspirálták a leginkább. Hát, nem azt válaszolta, amire számítottam…

Szóval, a kamera előtt Elon Musk beszél és a hetedik percben a riporter azt kérdezi tőle , milyen könyvek inspirálták a leginkább. Musk elgondolkodik, a riporter kisegíti egy ötlettel: “Nyilvánvalóan üzleti könyvekről van szó…” Mire Elon Musk rázni kezdi a fejét és azt mondja, üzleti könyvből nem sokat olvasott. Őt inkább a sikeres emberek életrajzai kötik le. Például Benjamin Frankliné vagy éppen Nikola Tesláé, netán az előbbivel nem túl jó viszonyt ápoló Thomas Edisoné.

Miért fontos ez a válasz?

Mert az életrajzi írásokból (ha jól írták meg őket), a sikeres emberek legfontosabb titka derül ki – az észjárásuk és a világ működéséről alkotott sajátos képük. A gondolkodásmódjuk és a hozzáállásuk az, ami sikeressé tette őket és Elon Musk pont erre a legkíváncsibb: ezt akarja tőlük ellesni.

Nézzük például Edisont. Róla a következőt lehet megtudni (Randall Stross: A Menlo Park varázslója cím életrajzi könyvéből)

Edison vállalkozó szellemére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy 12 éves korában megszakította tanulmányait és rikkancsfiúként vállalt munkát egy vonaton, amelyik Detroit és egy jóval kisebb város, Port Huron között közlekedett. Pillanatok alatt meglátta a napi utazásban rejlő valódi lehetőséget: a nagyvárosban olcsón megszerezhető termékeket jó árréssel tudja eladni vidéken. Azonnal két boltot nyitott Port Huronban: egy újságosstandot és egy friss élelmiszereket kínáló pultot. És szerződtetett két másik iskolásfiút, akik délutánonként – a profit rájuk eső részéért cserébe – eladták, amit a kiskamasz főnök Detroitból hozott.

Tizenöt évesen Edison már komoly sajtóvállalkozó volt. Használtan vett egy nyomdagépet, amelyet kedvenc vonata poggyászkocsijában állított fel. Ott írta, szerkesztette és nyomtatta újságját, a Weekly Heraldot. Egyszer, amikor egy angol utas rányitott munka közben, az összes aktuális “Heti Hírmondót” megvette, hogy visszahozza ajándék gyanánt Európába. Ezután került be Edison először a londoni lapokba, mint a gyermek-vállalkozó, aki létrehozta a világ első mozgó szerkesztőségét és nyomdáját…

Mit tanulhatunk mindebből?

Hogy sikerünk vagy éppen kudarcunk mögött mindig a hozzáállásunk és a gondolkodásmódunk az első számú ok. Edisont sem csak a tehetsége emelte minden idők legjelentősebb feltalálói közé, hanem az, hogy a világban mindig a lehetőségeket vette észre (és nem az akadályokat) és az, hogy ezeket a lehetőségeket határtalan lelkesedéssel és önbizalommal igyekezett kihasználni.

Vedd magadra képzeletben Edison szemüvegét és nézz körül az életedben: hányféle lehetőséget veszel észre, ha elkezdesz ezekre fókuszálni?

És ne feledd a Sikerkód által ajánlott két fontos fejlődési lehetőséget sem: élj velük és hozd ki magadból, az életedből a legtöbbet!

1. Kétnapos Sikerkód tréning Budapesten, augusztus 26-27-én! Jelentkezz, ide kattintva!

2. Négyszemközti NLP-konzultáció budapesti irodánkban. Kattints ide, és kérj időpontot!

Comments are closed.