A meglepetés ereje

​D. Westry gyorsfestőként hirdeti magát. Közönség előtt dolgozik, hihetetlen tempóban. Mindkét kézfején kesztyű, SEBESSÉG felirattal. Másfél perc alatt készít el egy festményt. Négy évvel ezelőtt egy Anderson Cooper nevű televíziós személyiség tehetségkutatójában lépett fel. A híres ősz hajú tévés mellett két hölgytagja is volt a zsűrinek: Sharon Osbourne és Carrie Ann Inaba. Andersonék nem tudták, mi készül a vásznon. Kétkedve sutyorogtak: talán körte, krumpli, vagy szimplán valami bénaság? Aztán a 90. másodpercben jött a nem várt fordulat. És Anderson Cooperék szóhoz sem jutottak. Hosszú másodperceken keresztül tapsoltak felállva, a közönséggel együtt.

D. Westry a meglepetés erejével teszi emlékezetessé fellépéseit. Éppen ezért D. Westry élményt nyújt, felejthetetlen. Hasonlót éltem át néhány napja, amikor a gyerekeim gimnáziumában, a zenei gálán fellépett egy lengyel hagyományőrző csoport. Népviseletben, két hegedűssel, egy bőgőssel, egy furulyással, meg egy énekessel. Jöttek a szokásos folklórest-kellékek: kis néptánc, kis népzene. Aztán az énekes kedves, tört angolsággal konferálta fel a következő műsorszámot: and now our traditional highland rock’n’roll! És hirtelen belecsaptak egy vad Elvis nótába. Utána lenyomták a Gyöngyhajú lányt az Omegától és a Great Pretendert a Platters-től. Hegedűvel, bőgővel és furulyával. Frenetikus volt. 

Már megint csak a meglepetés ereje. Az első taktusoknál döbbent csend volt a közönség soraiban. Aztán szinte felrobbant az előadóterem. Mindenki tapsolt, teljes volt az ováció. 

Ugyanezt a módszert alkalmazzák a nagy cégek is. Az Apple-nél sokáig ez volt a legfontosabb elvárás a felvételi interjúkon: döbbents meg! Apropó, felvételi: egy színész ismerősöm mesélte egyszer, hogy a színművészetin a felvételi bizottság egy meglehetősen bizarr feladatot adott a jelölteknek. El kellett játszaniuk, hogy rajzszögbe ültek. Az átlagos jelöltek nyögtek, grimaszoltak és fájdalmas képet vágtak. A nyerő jelölt egyszerűen leült a székre, ahol a képzeletbeli rajzszög volt és rezzenéstelen arccal nézett maga elé. A bizottság tagjai türelmetlenül nyaggatták: naa? Ja, felelt a jelölt, nem fáj, lukba ment… 

A lányaim imádják a Tortakirály című sorozatot. A főszereplő, Buddy Valastro is ugyanezzel a technikával nyűgöz le mindenkit: felülmúlja az elvárásokat. Ha például egy tűzoltó előléptetési partijára kell tortát készítenie, Buddy nem elégszik meg az átlagos megoldással. Az ő tortája nemcsak egy marcipánbevonatú tűzoltóautó, épít mellé házat is, tortából. De ez sem elég. A tortaházat meggyújtja, mint a Gundel-palacsintát szokás, és a következő pillanatban kiderül, hogy a tűzoltóautó daruja valóban felemelkedik, a tömlőből valóban fröcsköl a víz, a tortaház tüzét a tortaautó eloltja. És mindenki ámul a gyönyörűségtől – a kellemes meglepetés ereje felülmúlhatatlan. 

Napoleon Hill, a guruk guruja is ezt tanította: ha sikeres akarsz lenni karriered során, mindig múld felül az elvárásokat. Így majd megjegyeznek téged és rohamsebességgel haladhatsz előre a ranglétrán. 

Az angoloknak egyébként külön kifejezésük is van arra. ha valaki keresi a meglepetés erejét és fontos számára, hogy felülmúlja mások elvárásait: RAK, vagyis Random Acts of Kindness. Magyarul véletlenszerű, váratlan jó cselekedetek. Például, ha sejted, hogy jól esne a kollégádnak egy kávé, és viszel neki egyet (anélkül, hogy hálálkodásra, viszontszívességre számítanál). Vagy, ha ágyba viszed a kedvesednek a reggelit (pedig nem szoktad). Ha beengeded magad elé a percek óta kisorolni vágyó kamionost, ha megdicséred a barátod frizuráját, ha felajánlod az idős asszonynak, hogy cipeled helyette a szatyrát. 

Minden egyes alkalommal, ha így teszel, felülmúlod az elvárásokat. És kihasználod a meglepetés erejét. A legfontosabb, hogy ez nemcsak azoknak jó, akikkel “jót teszel”. Hanem téged is elönt valamilyen kellemes melegség. És ez az igazi ajándék.

Tetszett a blog? Akkor tetszeni fognak a Sikerleckék, és szeretni fogod az azt követő Mentoring Műhelyt is. Iratkozz fel még ma: nem kerül semmibe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.