A legszerényebb hős: egy szívmelengető történet

1988-ban, Nicholas Winton felesége éppen rendet tett a padlásukon, amikor egy régi jegyzetfüzetre bukkant. A füzetben száz és száz név és cím sorakozott egymás alatt. Az asszony sosem hallott még ezekről az emberekről. Rákérdezett a férjénél, hogy mégis miről van szó.

És akkor a férfi megosztotta vele a történetet.

1938-ban Nicholas Winton éppen Svájcban síelt, amikor a hitleri német birodalom végrehajtotta a kristályéjszaka néven hírhedtté vált pogromot. Masszív támadásokat indítottak a német zsidóság ellen. Zsidó otthonokat, kórházakat és iskolákat fosztottak ki és gyújtottak fel. Több mint 1000 zsinagógát és 7000 vállalkozást pusztítottak el. Csaknem száz embert meggyilkoltak, további harmincezret pedig letartóztattak és koncentrációs táborokba küldtek.

Nicholas Wintonnak sok barátja élt Prágában. Félbeszakította a sítúráját és azonnal odautazott. Nyilvánvaló volt, hogy a nácik a következő lépésben Csehszlovákiát fogják elfoglalni és az is, hogy minden zsidót megölnek.

A családok kétségbeesetten igyekeztek, hogy megmentsék a gyermekeiket. Az angol kormány pedig úgy döntött, hogy létszámkorlátozás nélkül fogad be menekülő zsidó gyerekeket. Annyi volt a kikötés, hogy rendelkezniük kellett fejenként 50 fonttal és egy címmel, ahol befogadják őket.

Nicholas Winton úgy döntött, hogy akcióba lép. Prágai hotelje éttermében rendezte be az irodáját. Több száz gyerek neve került fel Winton listájára. A férfi aztán hazatért, hogy pénzt szerezzen és összegyűjtse a befogadó címeket. Összesen 669 gyermeket menekített át Nagy-Britanniába. Gyerekeket, akik különben biztosan meghaltak volna. Ezt onnan tudjuk, hogy családjaik mind odavesztek a koncentrációs táborokban.

Nicholas Winton sosem mesélt a történetéről senkinek, mert frusztrálta, hogy nem tudott többet tenni…

Vissza 1988-ba. Az akkor már idős férfi vendégként ül a közönség soraiban egy tévéműsor felvételén. Nem sejt semmit. És akkor a műsorvezető egyszer csak elkezd mesélni Nicholas Wintonról. A többit nézd meg, alább egy rövid részlet feliratozva a csaknem harminc évvel ezelőtti brit tévéműsorból.

Nicholas Winton, talán életében először, megengedte magának, hogy egy kicsit elérzékenyüljön. Csupa olyan ember vette körül, akit ő mentett ki a halál torkából. Orvosok, írók, művészek, politikusok, újságírók, építészek, filmesek, jogászok, üzletemberek, tanárok. Az egész teremben, kivétel nélkül mindenki Sir Nicholas-nak köszönhette az életét. És akkor Nicholas Winton végre megértette: felejtsd el, mit nem sikerült megtenned. Amit sikerült megtenned, az számít igazán. 

(forrás: One plus one equals three, panmacmillan.com)

1 Comment

  1. Széles Lászlóné szerint:

    Megkönnyeztem, sajnos eddig nem ismertem ezt a szép történetet, bár jobb lett volna, ha ilyenre nem kellett volna, hogy sor kerüljön.