A kiváló párkapcsolat hét alapelve

John Gottman negyed óra megfigyelés utánnagy biztonsággal meg tudja mondani,hogy egy pár együtt marad-e vagy el fog válni. A szakértő évtizedek óta vizsgálja a párkapcsolatokat, beköltözős módszerrel. Figyeli a pár vérnyomását, nézésirányát, hanghordozását – mindent. Hosszú kutató munkájának köszönhetően nemcsak a “katasztrófapárokról” tud mindent – ők azok, akik képtelenek boldog kapcsolatot fenntartani – hanem az úgynevezett “mesterpárokról” is. Azonosított hét alapelvet, amellyel bárki rendbe tudja szedni meglévő kapcsolatát, vagy éppen egy induló kapcsolatnál már az első perctől oda tud figyelni az alapelvek következetes alkalmazására.

Olvasd el a hét beavatkozási pontot: te és a társad vajon mesterpár vagytok?

1. Bővítsd a szerelemtérképet!

Képzeld el, hogy elméd egy fiókos szekrény, ahol az egyik fiók a párodról rejt információkat. A mesterpárok folyamatosan frissítik az információikat, a lusta párokat csak az udvarlási szakaszban érdeklik az információk és aztán ezek elavulnak. Tudd, hogy mit olvas a párod, mi foglalkoztatja, hogyan változik az ízlése, miben látja másként a világot, mint akár öt évvel ezelőtt!

2. Tápláld a szereteted és csodálatod!

Sokszor azzal vagyunk elfoglalva, mi idegesít a másikban. Ehelyett tudatosítsuk nap mint nap a másikban (és magunkban is), mi az, amit szeretünk és csodálunk benne. Például a türelmet, ahogy a gyerekeitekhez fordul. Az éleslátását, amellyel elemzi a problémáitokat. Azt a gondos odafigyelést, amellyel megőrzi a fiatalosságát, stb.

3. Ne egymástól el, inkább egymás felé forduljatok!

Gottman “szerelem-laborjában” azt vette észre, hogy a mesterpárok észreveszik egymás közeledési kísérleteit, a katasztrófapárok nem. Kapcsolódj a párodhoz minden lehetséges helyzetben. Ha reggeli közben felállsz, hogy behozd a sót, simítsd végig a vállát, miközben kimész. Nézz a szemébe és váltsatok egy jelentőségteljes pillantást, ha valaki olyasmit mesél, amiről egy közös emlék juthat az eszetekbe.

4. Engedd, hogy befolyásoljon!

Ez a függőség-függetlenség egészséges egyensúlyáról szól. Arról, hogy megélhetem: én is hatni tudok a másikra, de azt is engedem, hogy néha ő is hasson rám. Nem jó, ha mindig az egyik fél kívánalmai alapján alakul a közös élet. Mindkét félnek meg kell tudnia élni, hogy alakítani tud a kapcsolaton.

5. Oldd meg a megoldható problémákat!

Minden kapcsolatban vannak megoldható és megoldhatatlan problémák. A mesterpárok folyamatosan dolgoznak előbbiek megoldásán. Megbeszélik és feloldják őket. A katasztrófapárok beleragadnak a megoldhatatlan problémák hangsúlyozásába. Pedig jobban járnának, ha ezeket adolgokat egyszerűen elfogadnák. Mondjuk én mindig későn fekvő leszek, a feleségem meg úgyis el fog menni este tízkor aludni. Egyszerűen így vagyunk behuzalozva, ez a helyzet, fogadjuk el, lépjünk tovább.

6. Győzd le az elakadásokat!

Ez arról szól, amikor a megoldható problémákat besöpörtük a szőnyeg alá, és azok “beakadtak”, kísértenek. A feldolgozatlan ügyek nem hagyják a párokat továbblépni – egyszerűen el kell fogadni, hogy ezeket a dolgokat elő kell venni, szembe kell nézni velük, különben nem tudnak törlődni és úgy pusztítják a kapcsolat alapját, mint féreg a fa gyökerét.

7. Teremtsetek közös értelmet!

Mindannyiunknak szükségünk van arra az élményre, hogy a kapcsolatunknak értelme van. Hogy valamit közösen megteremtünk: lehet ez egy kedves hagyomány, egy családi rituálé, amit még az unokáink is gyakorolni fognak. Ahogy elbúcsúzunk reggelente, ahogy meglepjük egymást, ahogy elkészítjük a másiknak a kávét, vagy a gyerekeknek a tízórait. Ez filozofikusnak hangzik, de nagyon fontos, hogy a kapcsolatunknak közös értelme legyen: közös célok, közös jövőkép.

John Gottman azt mondja, nem elég az, ha ismered az alapelveket, működtetned is kell őket. És még egy nagyon fontos gondolat: Gottman szerint a konfliktusokra igenis szükség van, mert mindig növekedési/fejlődési lehetőséget rejtenek magukban.

Fejlődési lehetőséget én is ajánlhatok, élj velük és hozd ki magadból, az életedből a legtöbbet!

1. Kétnapos Sikerkód tréning Budapesten, augusztus 26-27-én. Jelentkezz, ide kattintva!

2. Négyszemközti NLP-konzultáció budapesti irodánkban. Érdeklődj, ide kattintva!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.